Dózsa György úti gázolás: házi őrizetben marad M. Richárd

Elrendelték a mozgásának nyomkövetővel történő ellenőrzését is.

MN
2017. 10. 16. 10:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budai Központi Kerületi Bíróság három hónappal meghosszabbította M. Richárd házi őrizetét, és elrendelte a mozgásának nyomkövetővel történő ellenőrzését. A Fővárosi Törvényszék 2017. október 11-én meghozott másodfokú végzésével helybenhagyta az elsőfokú bíróság döntését – írja közleményben a Fővárosi Törvényszék.

Az elsőfokú határozat ellen M. Richárd védői jelentettek be fellebbezést, amelyben a házi őrizet megszüntetését, illetve másodlagosan enyhébb kényszerintézkedés, lakhelyelhagyási tilalom elrendelését kérték. A másodfokú bíróság azonban megállapította, hogy az elsőfokú döntés indokai helytállóak.

A nyomozás még folyamatban van, amelynek során a hatóság szükségesnek tartja szakértői vélemények és okiratok beszerzését, illetve további kihallgatások foganatosítását.

A másodfokú bíróság indokolásában kiemelte, hogy a büntetőeljárás tárgya két, a közlekedés rendjét sértő bűncselekményen túl, további három másik bűncselekmény is. Az ügyek egyesítése kapcsán megállapították, hogy az eljárás során a gyanúsított ellen újabb, szabadságvesztéssel büntetendő szándékos bűncselekmény miatt indult eljárás, ezért – az eddigieken túl – a szökés, elrejtőzés veszélyének fennállása is megerősíti a kényszerintézkedés alkalmazásának szükségességét.

Fővárosi Törvényszék kiemeli: a gyanúsítottat a jármű vezetéstől sem a büntetőpontos eltiltás, sem pedig a vezetői jogosultságának a visszavonása nem tartotta vissza. Az eljárás során kiderült az is, hogy M. Richárd a Dózsa György úti balesetet követően is vezetett. Erre figyelemmel feltehető, hogy a gyanúsított a mozgását szigorúan korlátozó kényszerintézkedés nélkül a jövőben is elkövetne szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt, ezért a házi őrizetnél enyhébb korlátozás alkalmazása nem elegendő vele szemben. A két eljárás adatai alapján a közlekedési szabályokat éveken át megsértő gyanúsítotti magatartás rajzolódik ki, ezért a bíróság egyetértett az ügyésszel abban, hogy a bűnismétlés veszélye – megnyugtatóan – csak technikai nyomkövető eszközzel küszöbölhető ki, ez ugyanis megkönnyíti a gyanúsított mozgásának az ellenőrzését.

Ha az eljárás során a gyanúsított bármikor megszegi a házi őrizet szabályait vagy eljárási cselekményen idézés ellenére, ok nélkül nem jelenik meg, akkor őrizetbe vehető, vagy elrendelhető az előzetes letartóztatása – szögezték le a közleményben. A végzés jogerős.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.