Nem sokat töltött szabadlábon a megszökött rab

A BVOP szerint nem éri meg megszökni, hiszen általában a rövid időn belül elfogják a rabokat.

MTI
2017. 10. 26. 6:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogták azt a rabot szerdán, aki Nagyfáról – mezőgazdasági munkavégzés közben – szökött meg szeptember 20-án – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) csütörtökön az MTI-vel.

Tudatták, hogy szeptember 20-án egy másik szökött rabot is sikerült elfogni, aki még szeptember 12-én Győrből tűnt el.

A BVOP szerint nem éri meg megszökni, hiszen általában a rövid időn belül elfogják a rabokat, akik ezzel plusz börtönéveket kockáztatnak.

Felidézték, az egyik idén megszökött rabnak csupán 46 napja volt hátra a büntetéséből, amikor távozott, ő végül egy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Egy másik elítélt, akinek 3 év volt hátra korábbi jogerős büntetéséből, a fogolyszökés miatt 2 év 6 hónap újabb börtönbüntetést kapott.

A BVOP szerint az elmúlt időszak szökéseinek hátterében az áll, hogy egyre több – börtönön kívüli – külső helyen végeznek munkát az elítéltek.

A büntetés-végrehajtási szervezet közel 1500 fogvatartottat foglalkoztat napi szinten külső gazdálkodó szervezettel kötött szerződés keretében. Külső munkát kizárólag olyan rabok végezhetnek, akik kisebb súlyú bűncselekmény miatt töltik szabadságvesztés büntetésüket – tették hozzá.

A korábbi években történt esetek vizsgálatakor bebizonyosodott, hogy az elkövető fogvatartottak mindig valamilyen személyes körülményben, családi állapotban beállt negatív változás miatt hozták meg döntésüket, amellyel újabb szabadságvesztés kiszabását kockáztatják a fogolyszökés miatt.

Összesítésük szerint az elmúlt öt évben tizenhárman szöktek meg, ami nagyon alacsony szám a 18 ezer fős fogvatartotti létszámhoz viszonyítva.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.