Újrakezdték a terrorizmussal vádolt Ahmed H. ügyének tárgyalását

Egyszer már 10 évre ítélték a röszkei zavargás miatt, de ezt az ítéletet később hatályon kívül helyezték.

MN
2017. 10. 30. 9:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkezdődött a röszkei közúti átkelőnél 2015 szeptemberében történt tömegzavargás miatt terrorcselekmény elkövetésével vádolt, Cipruson élő szír férfi ügyének megismételt elsőfokú tárgyalása hétfőn a Szegedi Törvényszéken. Ahmed H.-t tömegzavargás részvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépése és állami szerv kényszerítése céljából személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettével vádolja az ügyészség.

A vádirat szerint a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetése, illetve a szerb–magyar határ lezárása után, 2015. szeptember 16-án több száz bevándorló gyülekezett a horgos–röszkei közúti határátkelőhely szerbiai oldalán. A Magyarországra belépni akaró, kezdetben békés tömeg idővel agresszívvá vált, feszegetve megpróbálta kidönteni a kerítést, majd néhányan kövekkel dobálták a magyarországi oldalon felsorakozott rendőröket. Az összecsapásokban több rendőr megsérült.

A vádirat szerint Ahmed H. volt, aki számos alkalommal a határ megnyitását követelte a felsorakozó rendőröktől, kétórás ultimátumot adva átengedésükre, a kordon bedöntésével, az egyenruhások megtámadásával fenyegetőzve. A vádlott többször is megafonnal beszélt a tömeghez, három alkalommal maga is dobált a rendőrök felé, majd az átkelőt lezáró kapu kinyitását követően illegálisan magyarországi területre lépett. A vádlott röviddel később visszatért a szerbiai oldalra. A férfit három nappal később, Győrben vették őrizetbe.

A vádlottat a Szegedi Törvényszék 2016. november 30-án bűnösnek mondta ki, és tíz év fegyházbüntetéssel sújtotta, valamint végleges hatállyal kiutasította Magyarországról. Az elsőfokú döntést azonban a Szegedi Ítélőtábla megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte. A táblabíróság a törvényszéknek előírta, hogy vizsgáljon meg minden beszerzett – köztük a vádlott számára kedvező – bizonyítékot, valamint tegyen eleget indokolási kötelezettségének.

A megismételt elsőfokú eljárás kezdetén – az MTI tudósítása szerint – Kóbor Jenő tanácsvezető bíró ismertette a vádiratot, a korábbi elsőfokú ítéletet, valamint az ítélőtábla hatályon kívül helyező végzését.

Ahmed H. nem a szó hétköznapi értelmében követett el terrorcselekményt, hiszen a vádirat szerint sem robbantott, illetve nem ölt meg senkit. A Büntető törvénykönyv – amely összhangban van a nemzetközi normákkal – azonban úgy határozza meg a terrorcselekményt, hogy annak lényege a hatóságokhoz intézett követelés, illetve az ennek teljesítése érdekében elkövetett egyéb bűncselekmények, jelen esetben a hivatalos személy elleni erőszak.

A férfi pere és elsőfokú ítélete komoly tiltakozásokat váltott ki, közleményben fejezte ki aggodalmát az amerikai külügyi minisztérium is, sürgetve a Röszkénél történtek független vizsgálatát. Az ügy helyett kapott a magyarországi helyzetről május közepén az Európai Parlament által elfogadott jelentésben is: e szerint Ahmed  H.-t „tisztességtelen bírósági eljárás során” ítélték tíz évre, csak azért, „mert a feszültségek oldására megafont használt, és három tárgyat hajított a határőrökre”. Erre mondta Orbán Viktor miniszterelnök, hogy „Brüsszel nyíltan a terroristák pártjára állt”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.