Vádat emeltek a Doneckben harcoló magyar szakadár ellen

A paksi férfit ki is tüntették háborús tettei miatt – állítólag nem tudta, hogy illegálisan harcol Kelet-Ukrajnában.

Koncz Tamás
2017. 10. 11. 12:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tiltott toborzás bűncselekménye miatt kell felelnie egy paksi férfinak, aki két évet töltött harcoló oroszbarát szakadárként a kelet-ukrajnai Doneckben.

A vádlott 2015 szeptemberében utazott ki a szakadár Donyecki Népköztársaságba, és idén szeptember 21-én tért vissza, de már a ferihegyi reptéren elfogták. Mint a Magyar Nemzet megtudta, a hatóságoknak egyszerű dolguk volt, a férfi korábban ugyanis maga jelentette be hazatérési szándékát a moszkvai magyar nagykövetségen azután, hogy értesült róla, itthon körözik.

A vádlott állítása szerint nem tudta, hogy illegálisan vesz részt a donecki harcokban – tudtuk meg a Tolna Megyei Főügyészségtől. Pedig szakadárokhoz való csatlakozás, sőt akár a harci kiképzésükben való részvétel is háborús bűncselekménynek számít. A 2014 tavaszán kikiáltott Donyecki Népköztársaság ugyanis nemzetközi megítélés szerint nem szuverén állam, nem számít nemzetközi jogi személynek. Hadserege így szövetségen kívüli fegyveres erőnek minősül, és a Büntető törvénykönyv szerint az is a toborzás bűntényét követi el, aki maga nem toboroz további fegyvereseket, csak csatlakozik hozzájuk – ezért akár öt év szabadságvesztés is járhat.

A férfi viszont kivette részét a harcokból, annyira, hogy tavaly február 23-án, az orosz honvédelem napján háborús kitüntetést kapott: úgy tudjuk, hogy eredményesen vett részt a donecki repülőtér birtoklásáért folytatott, 2016-ban kiújuló harcokban.

Bár a férfi önként hazatért, nem ő az egyetlen, aki magyar állampolgárként a donecki szeparatisták oldalán harcolt: több hír szólt már a Szent István Légió fegyveres magyar önkénteseiről, és nem megerősített információk szerint egy Zalka Máté Brigád nevű csoport is segítette az oroszbarát erőket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.