TEK-akció: 143 milliót foglaltak le készpénzben

Összehangolt akciót tartottak több budapesti és vidéki helyszínen.

MN
2017. 11. 30. 8:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összehangolt akciót tartottak több budapesti és vidéki helyszínen kedden a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) munkatársai az olasz pénzügyőrséggel, valamint a Terrorelhárítási Központ (TEK) közreműködésével – írja a Police.hu

Három szíriai állampolgárt elfogtak, és 143 millió forint értékű készpénzt foglaltak le.

A tájékoztatás szerint az olasz pénzügyőrség nyomozást folytat egy bűnszervezet ellen, amelynek tagjai kábítószer- és fegyverkereskedelemből, valamint az illegális migrációhoz kapcsolódó bűncselekményekből származó, nagy összegű készpénz tisztára mosásával és elosztásával foglalkoztak anyagi ellenszolgáltatás fejében. A nyomozás adatai szerint a pénzmosást a bűnözői csoport Olaszországban tevékenykedő tagjai végezték, majd más személyek az esetenként több százezer euró összegű készpénz szállítását és elosztását felügyelték, illetve szervezték. A tényleges pénzszállítást szintén a bűnszervezethez kapcsolódó készpénzfutárok bonyolították le.

A milánói bíróság tizenhárom személy elfogását és előzetes letartóztatását rendelte el, közülük három szír állampolgár az információk szerint hazánkban van. Az akció végrehajtására Olaszországban és Magyarországon azonos időben, összehangoltan került sor egy olasz nyomozó magyarországi részvételével.

A KR NNI nyomozói a TEK bevetési egységének közreműködésével kedden a hajnali órákban elfogták a három szír állampolgárt. A rendőrök öt helyszínen tartottak házkutatást, és összesen 207 ezer amerikai dollárt, 234 ezer eurót, 17 millió forint készpénzt, körülbelül 3 kilogramm súlyú arany ékszert, valamint számítógépeket, telefonokat és egyéb tárgyi bizonyítékokat foglaltak le. A nyomozók az akcióval egyidejűleg két magyar pénzintézetnél vezetett öt bankszámla egyenlegének lefoglalásáról is intézkedtek 170 ezer euró és 61 ezer amerikai dollár összegben.

A KR NNI munkatársai a szír személyeket előállításuk után kiadatási őrizetbe vették, kiadásukról az olasz hatóságnak a későbbiekben dönt a bíróság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.