Vádat emelnének Tompa Eszter feltételezett gyilkosa ellen

A 37 éves gönyűi férfi részletes beismerő vallomást tett. Egy balesetből lett emberölés.

MN
2017. 11. 20. 5:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizennégy év után emelnének vádat annak a 22 éves nőnek a feltételezett gyilkosa ellen, akinek a holttestét még 2003. szeptember 23-án találták meg Győrben.

A Police.hu azt írja: a kiérkező rendőrök akkor megállapították, hogy a nő bűncselekmény áldozata lett, ám a nyomozók erőfeszítése a bűncselekmény elkövetőjének elfogása érdekében nem hozott eredményt. Az eltelt évek alatt azonban az ügyben több információ is keletkezett – ezek valóságtartalmát minden esetben ellenőrizték –, majd az idei év elején, egy másik bűncselekmény kapcsán a nyomozók látókörébe került egy 37 éves gönyűi férfi. Ő a 2003-ban rögzített és bűnjelként lefoglalt tárgyi bizonyítási eszközök, valamint a szakértői vélemények alapján a 14 évvel korábban történt emberölés feltételezett elkövetője volt.

A nyomozók 2017. január 11-én hajnalban az otthonában elfogták a férfit, majd a megyei rendőr-főkapitányságra előállították, és – őrizetbe vétele mellett – emberölés elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként kihallgatták. A gyanúsított a helyszíni kihallgatás során részletes beismerő vallomást tett.

A férfi elmondta, hogy a bűncselekmény napján Sashegypusztán figyelmetlensége miatt elütötte az út mellett kerékpározó 22 éves lányt, Tompa Esztert, akiről azt hitte, hogy a baleset következtében a helyszínen életét vesztette. A következményektől tartva a sértettet az autója csomagtartójába tette, majd a baleset helyszínéről elhajtott Bőny felé. Néhány perces út után egy földes mellékútra kanyarodott, mivel meghallotta, hogy a lány a kocsi hátuljában magához tért és mozgolódott. Megállt, és azért, hogy a sértett a későbbiekben ne ismerje fel, egy zsinórral megfojtotta, majd hazament akkori győri lakóhelyére. Később, az esti órákban visszament a tetthelyre, áldozata holttestét Győrbe vitte, és a Mosoni-Duna árterénél hagyta. A bűncselekmény elkövetéséhez használt gépjárművet másnap Szlovákiában egy illegális autóbontóban eladta.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya a 37 éves gönyűi férfival szemben emberölés bűntette miatt folytatott nyomozást befejezte, és az iratokat a napokban vádemelési javaslattal a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészségnek megküldte.

A 22 éves nőt egy 5 és egy 13 éves lány látta utoljára életben. Tompa Eszter 2003. szeptember 22-én kora délután biciklizett el mellettük Győr külterületén, Sashegypusztán. A gyerekek kétszáz méterre lehettek tőle, amikor azt észlelték, hogy egy autó megáll mellette, a vezető kiszáll, majd visszaszáll, és elhajt. Ezt követően a pincérként dolgozó fiatal nőnek hűlt helye volt, csak biciklije feküdt az úttest mellett. Eszter holttestét egy nappal később találta meg egy kutyasétáltató Győr túlsó felén, a Mosoni-Duna töltésén. A hatóság vizsgálatából arra lehetett következtetni, hogy a lányt először bántalmazták, a földön vonszolták, a nyakát szorongatták, végül zsinórral megfojtották.

A gönyűi férfi elfogása után Károlyi Zoltán rendőr alezredes elmondta, hogy a gyanúsított meg sem próbált ellenállni, megtörve tűrte az intézkedést. Kiemelte, hogy az elkövető tettéről senkinek nem beszélt, élettársát sem avatta be. Beismerő vallomásából egyértelműen kiderült: tizennégy évig rettegésben élt, azzal kelt és feküdt, hogy bármikor elkaphatják.

Mint kiderült, a sofőrként dolgozó elkövető korábban azért nem került a rendőrség látókörébe, mert közte és az áldozat között semmilyen kapcsolat nem volt, nem ismerték egymást, soha nem találkoztak. A gyerekek tanúvallomása is félrevezető volt: nem stimmelt a kocsi színe, és ellentmondásos volt a leírása is.

A sajtótájékoztató után egyébként elmentünk a férfi lakhelyére is, hogy a szomszédoknál érdeklődjünk. Környezetében még nem mindenki tudta, miért vitte el a rendőrség, de aki tisztában volt a történtekkel, az is megdöbbent a tényeken. Seftelő és ügyeskedő emberként ismerték, de azt feltételezni sem merték róla, hogy ilyen súlyos bűncselekményt követett el. A történetben különösen rettenetes, hogy a 14 évvel ezelőtti balesetet pénzbüntetéssel megúszhatta volna, mint ugyanis kiderült, áldozatának az ájuláson túl semmi baja nem történt, csontja sem tört.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.