Nemzetközi bűnszervezet mosta a drogpénzt Magyarországon

Hollandiából hozták a pénzt, a szervezetet egy egyiptomi és egy magyar működtette egy vietnámi megbízására.

MN
2017. 12. 01. 8:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy nemzetközi bűnszervezet harminchat tagjával szemben emelt vádat a Fővárosi Főügyészség, akiket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozói lepleztek le. A vád szerint kábítószer-kereskedelemből származó pénz tisztára mosásával és illegális cigarettakereskedelemmel is foglalkoztak. A bűnszervezetet egy Magyarországon élő egyiptomi férfi és magyar társa irányította, de a pénzmosást például egy vietnámi bűntársuk megbízása alapján végezték.

A szervezet 2012 és 2014 közt működött, tevékenysége főleg a Kolumbiából származó, majd Nyugat-Európában értékesített kábítószerek kereskedelméből befolyt pénzek bűnös eredetének leplezésére irányult. Az irányítók által megbízott magyar pénzfutárok a pénzt elsősorban Hollandiából és Németországból autóval szállították Magyarországra, az erre a célra kialakított rejtekhelyeken. Ezután a pénzt nagyobb címletekre váltották, és Szlovákiába vitték, ahol különböző bankszámlákra fizették be, onnan pedig távol-keleti országokba utalták tovább. A vád szerint az elkövetők összesen 18 milliárd forintnak megfelelő valuta tisztára mosásában vettek részt.

Emellett a bűnszervezet tagjai 2013–2015-ben adózatlan cigaretta forgalomba hozatalával is foglalkoztak. Az Ukrajnából és Szerbiából származó, adójegy nélküli cigarettát Magyarországon vásárolták meg, majd egy részét Magyarországon értékesítették, a másik részét az Európai Unió más országaiban adták el. Az illegális cigarettát rejtekhelyes kisteherautókkal, családi utazásokat színlelve szállították, vagy dupla falú kamionokba rejtették. Az illegálisan forgalmazott cigaretta értéke összesen csaknem 780 millió forint volt.

A Fővárosi Főügyészség bűnszervezetben, különösen nagy értéket meghaladó pénzmosás bűntette, bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett orgazdaság bűntette és más bűncselekmények miatt összesen harminchat személlyel szemben nyújtott be vádiratot. A bűnszervezet két irányítója mellett további négy személy látott el szervezési feladatokat, a többi vádlott pedig végrehajtói szerepet – pénzfutárok, illetve a cigaretta szállításában részt vevő bűntársak – töltött be a bűnszervezetben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.