Bartók Béla szobra után ellopták Kodály Zoltánét is Kecskeméten

Az alkotások 7,7 millió forintos költségvetéssel készültek.

MN
2018. 01. 04. 7:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még szeptemberben tűnt el Bartók Béla szobra, most pedig párja, a Kodály Intézet névadóját ábrázoló alkotás is. Szervátiusz Tibor Kossuth-díjas szobrász Csak tiszta forrásból című bronzművének hiányáról, ahogy az első esetben is, bejelentés érkezett a Kecskeméti Rendőrkapitánysághoz, amely megkezdte a nyomozást – írja a helyi Baon portál. A szobrot lecsavarozó tolvaj egyelőre nincs meg egyik bűncselekményben sem.

Az alkotásokra Kecskemét 7 millió forint támogatást nyert a Nemzeti Kulturális Alaptól, további 700 ezer forintot saját költségvetéséből biztosított. A 2016 májusában rendezett avatáson Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár is részt vett.

A művészeket ábrázoló alkotások eltulajdonítása előtt, 2013-ban is történt szoborlopás a városban, akkor a Szaturnuszt cipelték el a rablók, azt az 50 kilogrammos darabot, mely a Naprendszert ábrázoló szoborcsoport része volt. Az a mű egy házkutatás során meglett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.