Előzetesbe került a rákoskeresztúri gyilkosság gyanúsítottja

Az elsőfokú bíróság csak házi őrizetet rendelt el, ezen változtatott a másodfokú.

MTI
2018. 01. 24. 8:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) január 12-én közölte, hogy Budapest XVII. kerületében, egy Újlak utcai lakóházban megöltek egy 19 éves nőt. A feltételezett elkövetőt még aznap éjjel elfogták a rendőrök.

A Fővárosi Törvényszék szerdai közleménye szerint a fiatal aznap este szóváltásba került a 19 éves sértettel. A veszekedés hevében többször nyakon szúrta, a sértett ennek következtében meghalt. A történtek részletes feltárása a nyomozás további feladata – tették hozzá.

Házi őrizetből előzetes letartóztatásba, javítóintézetbe került a januárban történt rákoskeresztúri gyilkosság fiatalkorú gyanúsítottja – tájékoztatta a Fővárosi Törvényszék szerdán az MTI-t.

Az elsőfokú bíróság január 15-én elrendelte a gyanúsított házi őrizetét és nyomkövető technikai eszközzel történő követését. Megállapította: a fiatalkorú rendezett családi körülmények között él, középiskolában tanul, és emellett állandó munkahelye is van, a magatartásával korábban nem volt probléma. Ezeket a körülményeket értékelve az elsőfokú bíróság a szökés, elrejtőzés veszélyének kiküszöbölésére elegendőnek tartotta a házi őrizetet, amelynek eredményességét nyomkövető eszközzel biztosította.

A másodfokú bíróság álláspontja szerint az élet elleni bűncselekmény súlya és társadalomra veszélyessége már önmagában is felveti a gyanúsított szökésének veszélyét, s utalt arra, hogy a fiatalkorú gyanúsítottal szemben kiszabható szabadságvesztés leghosszabb időtartama 10 év. A konkrét ügy vizsgálata során arra a következtetésre jutott, hogy a bűncselekmény előzményei, jellege, az elkövetés módja, a gyanúsított magatartása az elkövetés után és az elfogása során egyértelműen megalapozza a szökés és elrejtőzés veszélyét. Ezt a kedvező családi és lakhatási feltételek sem közömbösítik.

Hivatkoztak továbbá arra az „irányadó bírói gyakorlatra\", amely szerint a nyomkövető eszközzel végrehajtott házi őrizet sem küszöböli ki teljesen a szökés, elrejtőzés veszélyét, ez az eszköz az ellenőrzést teszi hatékonyabbá, és a szabályok megszegése esetén lehetőséget ad a gyors rendőri intézkedésre.

Ezért a másodfokú bíróság megváltoztatta a korábbi határozatot, és egy hónapra elrendelte W. Dávid előzetes letartóztatását, amelyet javítóintézetben kell végrehajtani.

A végzés jogerős – olvasható a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.