Halálkamion: lehallgatott telefonbeszélgetésekkel folytatódott a per

A jármű vezetője arról számolt be, hogy az emberek egyre csak azt kiabálták: „please, please”.

MN
2018. 01. 23. 19:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rögzített telefonbeszélgetések lejátszásával folytatódott a hetvenegy migráns halálát okozó pándorfalvi embercsempészési ügy tárgyalása kedden a Kecskeméti Törvényszéken. A lehallgatásokat más ügyekben korábban elfogott embercsempészek készülékeiben szereplő, illetve a vallomásaikban előforduló telefonok hívószámaira rendelte el a Kecskeméti Járásbíróság. Így rögzítették az elsőrendű vádlott három és a másodrendű vádlott egy telefonszámán folytatott beszélgetéseket. A lehallgatások 2015. augusztus 13-ától augusztus 28-áig, a vádlottak elfogásáig folytak – írja az MTI.

Az augusztus 26-án rögzített hangfelvételeken a bolgár mellett elhangzó szerb beszélgetések miatt a keddi tárgyalásra a bíróság egy szerb tolmácsot is beidézett. A telefonhívások egy részén ugyanis a pastu anyanyelvű első- és a bolgár anyanyelvű másodrendű vádlott szerbül beszélget. A tolmács feladata az volt, hogy a szerb szövegeket összevesse a magyar fordítással. A lejátszott felvételeken az első-, a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlottak közötti beszélgetések voltak hallhatók, melyeket a pándorfalvi ügyként elhíresült tragédia idején rögzítettek.

Az első telefonhívások hajnali négy óra előtt nem sokkal, még a szállító jármű műszaki állapotának ellenőrzésére, a járőröző rendőrök jelenlétére és az emberek beszállítására vonatkoztak. Nem sokkal később azonban már az elsőként jelentkező problémákról szóltak. A tehergépkocsi sofőrje, a negyedrendű vádlott közölte a másodrendű vádlottal, hogy melegszik a jármű motorja, kigyulladt a jelzőfény a műszerfalon. A másodrendű vádlott erre azt javasolta, hogy öntsön a motorba vizet. A negyedrendű vádlottnál azonban nem volt víz, viszont mivel az emberek a raktérben hangosan dörömböltek, félt megállni benzinkúton és pihenőhelyen.

A másodrendű vádlott folyamatosan tájékoztatta az elsőrendűt a sofőrrel folytatott beszélgetésekről, aki ekkor még maga is azt mondta, hogy álljon meg a teherautó vezetője egy parkolóban, és adjon vizet az embereknek. A másodrendű vádlott a víz vásárlására a kísérőt, a harmadrendű vádlottat utasította, de a vásárlás a szállított emberek hangoskodása miatt egyre csak húzódott. A telefonbeszélgetésekből kiderült, hogy a másodrendű vádlott hat óra előtt beszélt először arról, hogy az emberek nem is a víz miatt dörömbölnek, hanem mert nincs elég levegőjük. A jármű vezetője később már arról számolt be, hogy ordítozást, visítozást hall, és hogy egyre csak azt kiabálják az emberek, hogy „please, please”.

Az elsőrendű vádlott ekkor már határozottan megtiltotta a másodrendű vádlotton keresztül a sofőrnek, hogy kinyissa a kamion rakterét, mert mint mondta, az emberek akkor kiszállnának. Utasította a sofőrt, hogy ne adjon vizet nekik, csak vezessen, és ha „megmaradnak”, Németországban rakja ki őket az erdőben. Közben felmerült, hogy az emberek réseket próbálnak vágni a raktéren, hogy levegőhöz jussanak. A másodrendű azt is feltételezte, hogy talán sokan vannak, és meleg is lehet a raktérben. Ennek ellenére a harmadrendű vádlottnak is elmondta, hogy ne álljanak meg sehol, sem benzinkúton, sem pihenőnél, tegyen úgy a sofőr, mintha nem hallaná a kiabáló embereket. A későbbi, fél hét utáni telefonhívásokban már nem beszéltek a raktérben utazó emberekről. Itt már csak az egyre fogyó üzemanyag pótlását próbálták megszervezni. Az utolsó beszélgetést nem sokkal fél nyolc előtt rögzítették. Ebben a másodrendű vádlott jelezte, hogy éppen hol halad a gépkocsi. Később már nem tudta sem a harmad-, sem a negyedrendű vádlottat elérni.

A vádirat szerint a bűnszervezet 2015 februárja és augusztusa között harmincegy alkalommal összesen ezerkétszáz embert juttatott illegálisan Nyugat-Európába személyszállításra alkalmatlan, zárt, levegőtlen teherautókba zsúfolva. 2015. augusztus 26-án hajnalban hetvenegy embert zártak be egy belülről nem nyitható, sötét, szellőzés nélküli hűtőkocsiba. A Kecskemétről a határra tartó autóban az ötvenkilenc férfi, nyolc nő és négy gyermek még magyarországi területen, gyötrelmes körülmények között megfulladt. A határt Hegyeshalomnál kilenc óra után lépték át az embercsempészek, majd Pándorfalu közelében megálltak, és a gépkocsit hátrahagyva távoztak a helyszínről.

A tizenegy bolgár, két afgán és egy bolgár-libanoni állampolgárságú vádlott közül tizenegyet letartóztattak, a heted-, a tizenketted- és a tizennegyedrendű vádlott szökésben van. A vádirat összesen huszonhat vádpontot tartalmaz, amelyek közül a huszonötödik a hetvenegy ember halálát okozó pándorfalvi tragédia, amelynek elkövetésével az ügyészség az első-, a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlottat vádolja. A kiemelt jelentőségű bűnügy tizennégy vádlottját bűnszervezetben, a csempészett személyek sanyargatásával, részben üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntettével vádolják. Négy vádlottnak ezenkívül különös kegyetlenséggel, több, részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés miatt is felelnie kell. Az ügyészség négy vádlottra életfogytig tartó, a többi embercsempészre határozott idejű fegyházbüntetést kért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.