Húsz évet is kaphat a rab, aki áramot vezetett a cella ajtajába

Az előzetesben ülő testvérek jó ötletnek találták szétszerelni a villanykapcsolót, hogy áramütést szenvedjen az őr.

MN
2018. 01. 05. 9:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérlete miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség két fiatalember ellen, aki áramot vezetett a zárkája ajtajába, hogy áramütést szenvedjen az őr, amikor kinyitja. Az ügyészség közleménye szerint a tragédia csak amiatt nem következett be, mert a körletfelügyelő megsejtette, mire készülnek, és nem kézzel, hanem a lábával, gumitalpú cipőjével érintette meg az ajtót.

Az elkövetéskor 17 és 18 éves vádlottak – akik féltestvérek – 2017 áprilisában egymástól független bűncselekmények miatt voltak előzetes letartóztatásban a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben, közös cellában. A vád szerint 2017. április 11-én, a zárkaellenőrzés után a zárka ajtajánál lévő villanykapcsoló foglalatát lefeszítették, a vezetékeket onnan kihúzták, és úgy állították be, hogy az ajtó kinyitásakor érintkezzenek a befelé nyíló fém ajtóval.

A két vádlott tudta, hogy biztonsági kamerán keresztül figyelik őket. Hogy felhívják magukra a figyelmet, filctollal firkálni kezdték a zárka falát, illetve kitépett könyvlapokat ragasztottak rá. A szolgálatot ellátó biztonsági tiszt több körletfelügyelő társával – köztük a sértettel – együtt a zárkához ment, hogy intézkedjen. Nem tudták felkapcsolni a mennyezeti világítást, mert a vádlottak azt is szétszerelték. A körletfelügyelő ezért a zárka fémajtaját gumitalpú cipőjével tolta be. Az ajtó érintkezésbe lépett a 230 voltos feszültség alatt lévő vezetékkel, feszültség alá került, így az élet kioltására is alkalmas lett volna.

A vádlottak célja az volt, hogy az intézkedő büntetés-végrehajtási tiszt áramütést szenvedjen. A tragédia kizárólag azért nem következett be, mert a körletfelügyelő nem kézzel, hanem a lábával érintette meg az ajtót. Hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt a fiatalkorú vádlott – mint bűnsegéd – legfeljebb 15 évet kaphat, míg felnőttkorú féltestvére akár 20 évet is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.