Közel 700 milliót próbált elcsalni a szabolcsi vállalat árnyékfőnöke

A férfi és négy bűntársa hamisított váltókkal, alaptalan kifizetésekkel károsították meg az ellenőrzésük alatt működő céget.

Koncz Tamás
2018. 01. 25. 10:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csalási kísérlettel és különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsít a Budapesti Nyomozó Ügyészség egy rejtett vállalatirányítással foglalkozó közjegyzőt, valamint négy társát – köztük a jegyző testvérét is.

A nyomozati anyag szerint az elsőrendű gyanúsított 2015-től közjegyzőként dolgozott, tulajdonosként működtetett egy villamosenergia-termeléssel foglalkozó zrt.-t. Úgy tudjuk, egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vállalatról van szó, ami már egy ideje veszteségesen működött, és 2015 tavaszán új tulajdonosi kör vette át az irányítását.

A régi főnök nem örült az új csapatnak, és megpróbált minél több pénzt kihúzni az üzemből – ám ehhez nem vállalta a teljes felelősséget, inkább a vállalat ügyvezetőjét, illetve a vezérigazgatót mozgatta, akik mindenben a közjegyző és testvére utasításainak megfelelően jártak el. 2015 márciusában a gyanúsított a társaság nevében egy 680 millió forintos, saját tulajdonosi idejére visszadátumozott váltót állított ki, ami mögött nem volt valódi üzleti tevékenység, egyszerűen így próbálták megcsapolni a vállalat vagyonát. Sikertelenül, mert a váltót pénzzé tenni próbáló emberük üres kézzel kellett hogy távozzon bankból. Egy hűtlen kezeléses tranzakciót viszont sikerült nyélbe ütniük: ebben az esetben a vállalat vezérigazgatója jegyzői nyomásra kifizetett egy 70 milliós kötelezettséget is egy kft.-nek, teljesen alaptalanul – miközben szerződéseket maga a gyanúsított közjegyző készítette el.

Szerdán csaptak le a gyanúsítotti körre a Nemzeti Nyomozó Iroda és az ügyészség egységei: több helyszínen tartottak házkutatást, és bizonyítékokat foglaltak le az érintetteknél. Őrizetbe vették a felbujtónak tartott közjegyzőt, kérik előzetes letartóztatását is. A Magyar Nemzet információi szerint az ügy fő gyanúsítottja hivatalosan Pest megyében dolgozott közjegyzői státuszban, miközben a szabolcsi vállalat ügyeit és kifosztását intézte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.