Prágai „kertész” termesztette a füvet egy baromfitelepen

Ormosbányán „szakemberre” bízták a marihuána-ültetvényt.

MN
2018. 01. 04. 7:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy ötfős bűnszervezet tagjai egy ormosbányai gazdasági épületet alakítottak át drogtermesztésre, kertésznek pedig Prágából hívtak „szakembert”. A rendőrség mind az öt gyanúsítottal szemben vádemelést javasol – írja a Police.

A marihuánatermesztésre átalakított ormosbányai baromfitelepen 2017. február 7-én tartott összehangolt akciót a rendőrség. A nyomozók a kábítószer szüretelése közben érték tetten D. Péter 33 éves miskolci és K. Árpád 42 éves budapesti lakosokat, valamint P. V. Cuu 40 éves vietnami állampolgárt.

Ezzel párhuzamosan a borsodi megyeszékhelyen elfogták D. Lajos 63 éves miskolci lakost is, aki a növények termesztéséhez szükséges, már használaton kívüli telephelyet biztosította, továbbá közreműködött az ültetvény kiépítésben is. Budapesten kapták el a bűnszervezet vezetőjét, L. H. Dang 48 éves vietnami állampolgárt, aki a termesztés anyagi feltételeit biztosította, valamint az ő utasításai szerint dolgozott a növények ápolásával, termesztésével megbízott három személy.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda bűnszervezetben elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást L. H. Dang és négy társa ellen.

A rendőrök az ormosbányai helyszínen 914 tő különböző fejlődési szintű növényi egyedet, valamit körülbelül 200 tőről leszüretelt, közel 10 kilogramm marihuánát foglaltak le.

A nyomozók házkutatást tartottak D. Péter lakásának alagsorában, ahol egy helyiségben további 34 tőből álló marihuánaültetvényt és a termesztéshez szükséges eszközöket találtak. A férfi házában megtalálták és lefoglalták az ormosbányai ültetvényről beszállított növényi részekből pépesítés, majd szárítás útján előállított masszát is, amelyből megállapítható, hogy a bűnszervezet a kábítószernek minősülő növényzet minden egyes részét fel akarta használni.

A telephelyen, valamint az elkövetők lakásán megtartott házkutatások és helyszíni szemlék alkalmával számos marihuána termesztéséhez szükséges eszközt, berendezési tárgyat – hőlégbefúvókat, nagy teljesítményű izzókat, keltetőedényeket, műanyag cserepeket, villamossági berendezéseket –, valamint ezek felépítéséhez szükséges szerszámokat, illetve a kommunikációhoz használt mobiltelefonokat foglaltak le a rendőrök.

A nyomozás során megállapították, hogy a drogtermesztéssel megbízott P. V. Cuu korábban Prágában hasonló tevékenységet folytatott, és az ott megszerzett tapasztalata miatt hívta a bűnszervezet főnöke Ormosbányára profi kertésznek. A nyomozók megtalálták a bűnözői csoport feljegyzéseit is, amelyben minden felmerülő kiadást, eszközbeszerzést, költséget dokumentáltak, hogy a budapesti vezetőjükkel el tudjanak számolni.

A nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda szerdán befejezte, és az ügy iratait a bűnszervezett jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő öt tagjával szembeni vádemelési javaslattal küldte el a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészségnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.