A Kanári-szigeteken fogtak el egy magyar embercsempészt

A körözött férfi Tenerifén volt, ahol kiadatási őrizetbe helyezték.

MN
2018. 02. 08. 10:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Embercsempészés szervezője, irányítója által, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett embercsempészés gyanúja miatt folytat büntetőeljárást a rendőrség egy iraki állampolgár és magyar állampolgárságú társai ellen – írja a Police.hu.

A tájékoztatás szerint a bűnszervezet vezetője megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy szervezőként 2016 márciusa és májusa között legalább 22 alkalommal nyújtott segítséget ahhoz, hogy a magyar befogadó állomásokon elhelyezett illegális migránsokat magyar taxisok egy budapesti hotelbe, majd onnan főként marokkói, egyiptomi és iraki származású sofőrök Ausztrián és Szlovákián keresztül Nyugat-Európába szállítsák.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a német, az olasz, az osztrák és a szlovák társszervekkel, valamint az EUROPOL Európai Embercsempészet Elleni Központ munkatársaival együttműködve azonosította be a bűnszervezet Magyarországon tartózkodó irányítóját, illetve több tagját.

Még 2017. február 1-jén a magyar nyomozók házkutatást tartottak a fővárosi szállodában, és elfogták a bűnözői csoport iraki vezetőjét, illetve egy magyar bűntársát. Ezzel párhuzamosan a rendőrök a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal munkatársaival közösen menekültügyi és idegenrendészeti ellenőrzést tartottak a hotelben, ahol mobiltelefonokat, SIM-kártyákat, számítógépeket, a bűncselekménnyel összefüggésbe hozható feljegyzéseket, nagy mennyiségű készpénzt, illetve egy luxusterepjárót foglaltak le.

Május 3-án további négy magyar állampolgárt fogtak el, akiket embercsempészés gyanúja miatt hallgattak ki. A négy gyanúsított jelenleg is kényszerintézkedés hatálya alatt áll.

Az elfogásokkal egyidejűleg belföldi elfogatóparancsot, december 1-jén pedig európai és nemzetközi elfogatóparancsot bocsátottak ki még egy magyar állampolgár ellen. Megállapították, hogy a férfi a Kanári-szigeteken tartózkodik, végül 2018. január 23-án Tenerifén fogták el, és kiadatási őrizetbe helyezték. A gyanúsítottat a rendőrök kedden vették át a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, és indítványozták előzetes letartóztatását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.