Egymilliárdnyi áfát csalt el a szegedi mobilkereskedő banda

Számlázási láncolaton keresztül, jogtalanul igényelte vissza a forgalmi adót a bűnszervezet; a nyomozók több mint ötven helyszínen tartottak házkutatást.

MTI
2018. 02. 09. 9:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márkás mobiltelefonokkal üzletelő, a Dél-Alföldről irányított bűnszervezet vezetőit és tagjait vették őrizetbe a pénzügyi nyomozók. A gyanú szerint több mint 4 milliárd forint értékben üzleteltek mobilokkal, miközben az általános forgalmi adót megpróbálták visszaigényelni, jogtalanul – jelentette be pénteken a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Az eddigi adatok szerint egy 25 és egy 51 éves szegedi férfi irányította a bűnszervezetet, amely Németországból és Ausztriából nettó értéken vásárolt márkás készülékeket. A futárszolgálatokkal hozatott árut be nem jelentett budapesti telephelyen szortírozták, majd áruházak parkolóiban, illetve egy épületgépészeti és két biztonságtechnikai cégnél pakolták át a vevők gépjárműveinek csomagtartójába. Jellemzően lengyel és szlovák cégeknek értékesítettek,

egy-egy alkalommal 50-60 millió forint értékű telefonszállítmány is lapult a személygépkocsik csomagtartójában, illetve utasterében.

Annak érdekében, hogy az üzlet után Magyarországon jelentős áfát tudjanak visszaigényelni, belföldi számlázási láncolatot alakítottak ki, így csaknem egymilliárd forint kárt okoztak az állami költségvetésnek. Nem csupán a hozzájuk köthető cégek nevében igényeltek vissza áfát, hanem ezt a lehetőséget nyújtották épületgépészettel, illetve biztonságtechnikával foglalkozó társaságoknak is – tudatta a NAV..

Több mint ötven helyszínen, az ország különböző pontjain foglalták le a bűncselekmény bizonyítékait a pénzügyi nyomozók. Ingatlanokat, járműveket, követeléseket, készpénzt és frissen befutott telefonszállítmányt is lefoglaltak – ezek révén a kár megtérülhet. A bűnszervezet két irányítóját és kilenc társukat bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt hallgatták ki gyanúsítottként, és őrizetbe vették őket.

A Szegedi Törvényszék tájékoztatása szerint a bíróság harminc napra elrendelte az összes gyanúsított előzetes letartóztatását. A Szegedi Járásbíróság nyomozati bírója szerint tartani lehet a húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető bűncselekmények elkövetésével gyanúsított terheltek szökésétől, illetve attól, hogy a bizonyítási eljárás meghiúsítására, magakadályozására törekednének, továbbá újabb bűncselekményeket követnének el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.