Illegális szarvasmarhavágást lepleztek le az ellenőrök

500 kilogramm jelöletlen hústermék megsemmisítését is elrendelték.

MN
2018. 02. 27. 9:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Illegális szarvasmarhavágást szakítottak meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy húsüzem ellenőrzése során – tette közzé honlapján a hivatal.

A vállalkozás sertésre igen, de marhavágásra nem rendelkezett engedéllyel, a helyszínként szolgáló garázsban pedig az állatvédelmi és az élelmiszer-higiéniai feltételek sem voltak biztosítottak a Heves megyei településen.

Az üzemben további 500 kilogramm jelöletlen terméket is találtak a szakemberek, amelynek eredete nem követhető nyomon, ezért elrendelték a megsemmisítését.

Az ellenőrök egy sertésvágó, sertés-, szarvasmarha-feldolgozó engedéllyel rendelkező üzemben tartottak élelmiszer-higiéniai, nyomon követési ellenőrzést. A vizsgálat során az ellenőrök az üzem területén lévő garázsban egy szarvasmarhavágást szakítottak meg.

A helyiségben kiépített, billenő ajtóval eltakarható csörlőt és az aljzatbetonban rögzített fémkarikát találtak, ezek a körülmények nem feleltek meg sem az állatvédelmi, sem az élelmiszer-higiéniai előírásoknak, amellett, hogy az engedély sem vonatkozott rájuk.

Az ellenőrzéskor éppen levágott szarvasmarha kísérő dokumentumok, azaz a származását bizonyító iratok nélkül került be az egységbe. Az üzemben további mintegy 500 kilogramm jelöletlen, nem nyomon követhető terméket is találtak az ellenőrök, ezeket kivonták a forgalomból, megtiltották a forgalmazásukat, és elrendelték megsemmisítésüket.

Az üzem több helyiségében felújítási tevékenység eszközeit is tárolták, azonban azokat a hatóság felhívására már az ellenőrzés ideje alatt eltávolították az üzemi területről.

A hatósági eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van – tartalmazza a Nébih közleménye.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.