ORFK: Fél nap alatt közel száz baleset történt a rendkívüli időjárás miatt

Az ORFK-nak jelenleg 29 útlezárásról van információja.

MTI
2018. 02. 27. 16:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bő fél nap alatt csaknem száz baleset történt az ország közútjain a rendkívüli téli időjárással összefüggésben, a közútkezelőnek kedden késő délután 29 útlezárásról volt információja. A tűzoltóktól elsősorban a havazástól leginkább érintett megyékben, Győr-Moson-Sopronban, Vasban, Zalában, Baranyában, Somogyban és Tolnában kértek árokba csúszott járművek miatt segítséget.

Lakatos Tibor, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Rendészeti Főigazgatóságának közrendvédelmi főosztályvezetője az ORFK sajtótájékoztatóján azt mondta: a közlekedésben nagyobb fennakadást okozott a rendkívüli hóhelyzet. Kedden 14 óráig 94 baleset történt, közülük egy halálos volt, többen könnyebben megsérültek, de nagyobbrészt anyagi kárral végződtek a balesetek.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs vezetője elmondta: az országban 27 mellékút van lezárva, Vas megyében 11, Győr-Moson-Sopronban 10 és Zalában 6. A teherautók közlekedési korlátozását a 8-as utat kivéve mindenhol feloldották. A 8-as úton, Csórnál baleseti helyszínelés miatt korlátozták a tehergépjárművek forgalmát. Szemerei Péter, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense azt közölte: a teherautókat Inotánál egy parkolóba terelik, a személygépjármű-forgalom azonban megindult. A főút Székesfehérvár felé vezető oldalán történt balesetben két teherautó és öt személyautó volt érintett.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője az MTI-nek elmondta: a havazással kapcsolatban éjfél óta országosan mintegy 60 alkalommal riasztották a tűzoltókat, ebből 35-ször a havazással leginkább érintett megyékben, tehát Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Baranya, Somogy és Tolna megyében.

Leggyakrabban elakadt vagy árokba csúszott járművek, kisebb balesetek miatt hívták a tűzoltókat. Elzárt település nincs az országban. A havazás miatt áramkimaradás volt egy órán át Bük, Csepreg és Tormásliget településen, összesen 500 fogyasztónál nem volt áram.

Hardy Mihály, a Liszt Ferenc-repülőteret üzemeltető Budapest Airport kommunikációs vezetője elmondta: a havazás miatt nem kellett törölni egy járatot sem, de a repülőgépek kötelező jégtelenítése miatt 10-20 perces késések vannak. A havazás kezdete, hétfő este óta folyamatosan takarítják a kifutópályákat és az előtereket is.

A hófúvás veszélye miatt kedd reggel az Országos Meteorológiai Szolgálat Vas és Zala megyében másodfokú, emellett országszerte több járásra elsőfokú riasztásokat adott ki.

Késő estére mínusz 10 és mínusz 5 fok közé hűl a levegő. Szerdán egyre kevesebb helyen várható havazás, de többfelé még élénk, néhol erős lesz a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 13 és mínusz 8 fok között alakul, de a havas, gyengébben felhős, szélvédett tájakon mínusz 15 fok alá hűlhet a levegő. A nappali maximumok mínusz 8 és mínusz 3 fok között várhatók.

Az országos és a fővárosi nappali hidegrekord is megdőlt kedden – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján. Országosan eddig mínusz 11,1 fok volt a legalacsonyabb maximumérték, ezt 1971-ben Kékestetőn mérték. Most – szintén Kékestetőn – ennél is hidegebb volt, mínusz 12,8 fokos maximumot mértek kedden.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.