Több mint tíz év után született jogerős ítélet a bugaci repülőbaleset ügyében

Jogerősen is felmentették a 2007-ben Bugacpusztaházánál lezuhant gép összeszerelésének irányítóit.

MTI
2018. 02. 16. 16:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kecskeméti Törvényszék bizonyítottság hiányában jogerősen felmentette a 2007-ben Bugacpusztaháza közelében lezuhant repülőgépet gyártó cég volt vezetőjét, mérnökét és minőségellenőrét.

A Kecskeméti Törvényszéknek az MTI-hez pénteken eljuttatott közleménye szerint az ügyészség nem azt rótta fel a cég munkatársainak, hogy a baleset a repülőgép tervezése és gyártása során elkövetett szakmai szabályszegések miatt következett be, hanem azt, hogy négy olyan szabályszegés történt, amely magában hordozta a repülőgép nem várt meghibásodásának, illetve szétesésének veszélyét, lehetőségét.

A büntetőper a baleset okát – mivel azt nem is lehetett megállapítani – nem vizsgálta.

A másodfokon eljáró Kecskeméti Törvényszék további bizonyítása során a járásbíróság korábbi ítéletének indokolását több ponton is kiegészítette. Megállapította, hogy a repülőgép tervezésénél és gyártásánál alkalmazott ragasztóanyag alkalmas volt a szerkezeti egységek rögzítésére, az üzemanyagtartályban kialakított lötyögésgátló, illetve szűrőrendszer és az ezzel kapcsolatosan előírt karbantartás szintén megfelelő volt. A ragasztás minőségéről azt rögzítette, hogy kétséget kizáróan nem állapítható meg a vádlottak szabályszegése, tekintettel arra, hogy a repülőgépet a baleset során nagy erőbehatás érte.

A Corvus Corone MK II típusú ultrakönnyű kétszemélyes repülőgép 2007 augusztusában Bugacpusztaháza közelében zuhant le, magyar vezetője és holland utasa utasa életét vesztette.

A vádlottakat az elsőfokú bíróság 2014 szeptemberében bizonyítottság hiányában felmentette. Az ítélet ellen az ügyészség fellebbezett. A Kecskeméti Törvényszék 2015 áprilisában új eljárást rendelt el, mivel úgy ítélte meg, hogy a Kecskeméti Járásbíróság eljárási szabálysértést követett el, indoklási kötelezettségének nem tett teljes körűen eleget, a bizonyítékokat nem értékelte megfelelően.

A három férfit 2017 februárjában a megismételt eljárásban bizonyítottság hiányában ismét felmentette a Kecskeméti Járásbíróság, ítélete szerint ugyanis sem az összeszerelésnél, sem a tervezésnél nem volt bizonyítható olyan szabályszegés, aminek következtében emberéletek kerültek volna veszélybe, ráadásul a gép hatósági engedélyt is kapott a repülésre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.