Félreértésből próbálhatták megvesztegetni Tanyi ügyvédjét?

A több bűnügyben is érintett Jakubinyi Róbert védője szerint a férfi hajlamos félreérthető dolgokat suttogni.

Lándori Tamás
2018. 03. 07. 16:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarországi alvilág egykori ökleként számon tartott, jelenleg börtönbüntetését töltő Tanyi Györgyöt is ki fogják hallgatni tanúként annak a büntetőpernek a következő tárgyalásnapján, amelyben azzal vádolják Jakubinyi Róbertet, hogy megpróbálta megvesztegetni, illetve megfenyegette Tanyi ügyvédjét.

Az Egymásért Egy-Másért Alapítvány botrányában és titkosszolgálati ügyekben is érintett Jakubinyi az ügyészség szerint tavaly februárban kereste fel Kadlót Erzsébet védőt, és arra próbálta rávenni, hogy beszélje rá házi őrizetben lévő ügyfelét, szökjön külföldre Pintér Sándor belügyminiszterre nézve terhelő iratokkal. Felvetette, hogy az ügyvédnő kereshet 20 milliót, de hozzátette, hogy akár el is ütheti egy busz – hangzott el az első tárgyaláson még novemberben. 

Kadlót Erzsébet figyelmeztette védencét, hogy mit tapasztalt, és kérte, hogy amennyiben őt is megkeresik, ne cselekedjen meggondolatlanul. Tanyi az esetről tudomást szerezve feljelentést tett.

Jakubinyi Róbert tagadja a vádakat. Elismerte, hogy szóba hozta a Tanyi-ügyet, de azt mondta, minden alattomos szándék nélkül. Cáfolta, hogy a 20 milliót ezzel összefüggésben hozta volna fel, azt szerinte egy legális üzleti lehetőség kapcsán említette. 

A szerdai tárgyaláson tanúként hallgatták ki Fahidi Gergely ügyvédet. Az alapítvánnyal kapcsolatos büntetőeljárásokban ő képviseli Jakubinyit, és ő ajánlotta védencének, hogy keresse meg Kadlót Erzsébetet. Úgy emlékezett, azért irányította barátjához és mentorához a férfit, mert olyan – biztosítási – ügyekben kérte a tanácsát, amelyben ő nem kompetens. A nyomozás során elmondta, úgy rémlik neki, hogy Kadlóttól később azt hallotta vissza, hogy korrekt ügyfél volt. Fahidi úgy véli,

félreértés történhetett, Jakubinyinak ugyanis szokása bizalmasan suttogva, fontoskodva beszélni olyan könnyen félreérthető dolgokról, ötletekről, amik néha már-már a fantazmagória határát súrolják.

Kadlót Erzsébet viszont biztos abban, hogy a tanúvallomásában elmondottak úgy hangzottak el, ahogy a nyomozóknak jegyzőkönyvbe mondta. Kadlót és Fahidi abban egyetértett, hogy mindkettejüknek rendkívül kínos az ügy. 

Meghallgattak szerdán egy vállalkozót is. Állítólag az ő milliárdos beruházási ingatlanának eladásából, jutalékként szerezte volna Jakubinyi Róbert azt a 20 milliót, amit Kadlót Erzsébetnek ajánlott. B. László méltatlankodott, mondván még sosem volt bíróságon, ráadásul várnia kellett egy órát a folyosón. 

– Nem lehet pontosan kiszámolni, hogy melyik tanú mikor kerül sorra – nyugtatta Hangay Melinda bíró. 
– Akkor ezt kellett volna írni az idézésbe – folytatta a hepciáskodást az idős, nagy bajuszú ingatlanvállalkozó, aki először úgy emlékezett, hogy 5–7 éve ismerte meg a vádlottat, és nem álltak semmilyen formális kapcsolatban. Később kiderült, a hetvenes évek óta ismerik egymást, és B. László már azt is lehetségesnek tartotta, hogy aláírtak egy szándéknyilatkozatot. 

Tanyi Györgyöt idén január közepén ítélték jogerősen tizenegy év fegyházra a Lakatos Csaba ügetőhajtó ellen 1996-ban elkövetett fegyveres merénylet miatt. A sportoló életveszélyesen megsérült. Tanyi a mai napig tagadja, hogy ő lőtt volna rá barátjára, és koncepciós eljárást emleget. Többször jelezte, hogy a mentő tanúit – hiába kérte – nem is idézte a bíróság. 

Jakubinyi Kadlót Erzsébet irodájában azt mondta tavaly, „ha Pintér elengedte a kezét, akkor el fogják ítélni” Tanyit. Ezzel vélhetően arra célzott, hogy egyes vélekedések szerint huszonkét évvel ezelőtt Pintér Sándor közbenjárására szüntették meg nagyon hamar az ügetői merénylet kapcsán indult, eredménytelen büntetőeljárást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.