Hivatali visszaéléssel vádolják Szabolcsbáka polgármesterét

Somogyi László jogellenes adatlekérésre utasíthatta ügyintézőjét. A községben korábban is nyomoztak csalás gyanújával.

Koncz Tamás
2018. 03. 01. 10:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalos visszaélésre való felbujtással vádolták meg Szabolcsbáka független polgármesterét, Somogyi Lászlót egy jogosulatlan adatlekérési ügyben – tudta meg nem hivatalos forrásból a Magyar Nemzet.

A vádemelésről – konkrét nevek említése nélkül – a központi ügyészség honlapján is beszámolnak: a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség vádirata szerint egy szabolcsi település polgármestere 2015 elején arra utasította egyik ügyintézőjét, hogy 137 ingatlan tulajdoni lapjait kérje le számítógépén a Takarnet rendszerből.

A rendszert az ügyintéző hivatalos céllal ingyen is használhatta volna, a polgármester viszont magáncélokra, egy ügyvéd ismerősének tett szívességként kérte a lapokat. A lekérésekért így fizetni kellett volna, de a hivatalnok felsőbb utasításra közérdekűadat-igénylés részeként regisztrálta a lekéréseket – a kedvezményezett ügyvéd pedig 88 tulajdoni lapot fel is használt munkája során.

Végül 302 ezer forintos kár érte az önkormányzatot, a Földmérési és Távérzékelési Intézet ugyanis ekkora bírság megfizetésére kötelezte a polgármesteri hivatalt a jogosulatlan lekérdezések miatt.

A főügyészség az utasítást teljesítő ügyintézőt hivatali visszaélés bűntettével, a polgármestert és ügyvéd ismerősét pedig erre való felbujtással vádolja, és mindhármukra felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kéri.

Somogyi Lászlónak azonban nemcsak emiatt fájhat a feje: 2016-ban a 24.hu írta meg, hogy a rendőrség feljelentések alapján csalás, illetve költségvetési csalás gyanújával is nyomozott a szabolcsbákai közfoglalkoztatási beszerzések és számlák ügyében. A portál egy helyi képviselőre hivatkozva arról írt, hogy a beszerzéseknél túl vastagon fogott a ceruza, dupla áron vásároltak szivattyút, lapvibrátort, uborkatermesztéshez szükséges dróthálót, a közmunkásokat pedig engedély nélküli tésztagyártásra fogták be.

A lap információi szerint az ügyekben a Kisvárdai Rendőrkapitányság is nyomozott – a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal viszont nem talált visszaélésre utaló nyomokat helyszíni ellenőrzése során, és a cikk megjelenésekor gyanúsítotti kihallgatásokra sem került sor.

Csütörtökön telefonon kerestük meg Somogyi Lászlót értesülésünkkel, a felhozott vádakkal kapcsolatban. Szerettük volna megtudni, hogy mit gondol a költségvetési csalás ügyében folytatott nyomozásról, gyanúsítottnak tekinti vagy tekintette-e őt a rendőrség. A polgármester nem tagadta, hogy eljárás zajlik ellene, de elfoglaltságára hivatkozva későbbi visszahívást kért. Kérdéseinket írásban is elküldtük a szabolcsbákai polgármesteri hivatalnak. Ha érkezik válasz, vagy később is el tudjuk érni, Somogyit, frissítjük cikkünket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.