Tizennégy év után ismét elrendelték a tornyospálcai gyanúsított kényszergyógykezelését

A több ember meggyilkolásával meggyanúsított férfi egyszer már kényszergyógykezelés alatt állt, de elengedték.

MTI
2018. 03. 12. 14:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beszámíthatatlanság miatt elrendelte a Nyíregyházi Járásbíróság a tornyospálcai emberölés gyanúsítottjának ideiglenes kényszergyógykezelését – közölte a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője hétfőn az MTI-vel. A végzés jogerős.

Toma Attila közleményében azt írta, a bíróság emellett elrendelte a férfi előzetes letartóztatásának megszüntetését.

A nyomozás adatai szerint a férfi továbbra is megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy január 20-án reggel tornyospálcai lakóházukban többször megszúrta édesapját, aki a helyszínen életét vesztette.

A gyanúsított elmebetegségben szenved, emiatt képtelen volt a cselekménye következményeinek felismerésére, az elkövetéskor beszámíthatatlan volt – ismertette az igazságügyi elmeorvos szakértői véleményt a bírósági szóvivő. Mint írta, a férfi jelenleg is pszichiátriai gyógykezelés alatt áll, a bűncselekmény elkövetésekor betegségének aktív tünetei fennálltak, enyhébb formában jelenleg is fennállnak, így nem kizárható ki a bűnismétlés veszélye.

Toma Attila megjegyezte, a büntetőeljárási törvény értelmében meg kell szüntetni annak a gyanúsítottnak az előzetes letartóztatását, akinek az ideiglenes kényszergyógykezelését a bíróság elrendelte. Az ideiglenes kényszergyógykezelést az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyintézetben hajtják végre.

A most 36 éves férfi 2003-ban a barátnőjét ölte meg: féltékeny volt rá, gyakran bántalmazta, majd elhatározta, hogy megöli. A 21 éves kisvárdai nőt augusztus 17-én diszkózást követően egy elhagyatott helyre csalta, és ott rendkívüli kegyetlenséggel végzett vele.

A férfit – az orvosszakértői vélemény szerint kóros tudathasadásos elmeállapotára tekintettel – 2004 februárjában jogerősen felmentette a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság. A bírói tanács ugyanakkor elrendelte a betegsége miatt nem büntethető fiatalember kényszergyógykezelését, mivel tartani lehetett attól, hogy hasonló erőszakos cselekményt követhet el. A férfit nem sokkal később szabadon engedték, majd szüleinek gyámsága alá helyezték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.