Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Nem etette lovait és kutyáit egy mélykúti férfi

Állatkínzás bűntette miatt emelt vádat az ügyészség.

MN
2018. 04. 05. 8:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Állatkínzás bűntette miatt emelt vádat egy 63 éves mélykúti férfi ellen a Kiskunhalasi Járási Ügyészség: a férfi 2015 és 2017 között a mélykúti telephelyén és a házában tartott lovakról, kutyákról és juhokról nem gondoskodott, az állatokat nem etette megfelelően, így két ló elpusztult – közölte az ügyészség.

A közlemény szerint a vádlott a lovait hiányos és rossz takarmánnyal látta el, ivóvizükről rendszertelenül gondoskodott, ami miatt a lovak lesoványodtak, majd három állat megbetegedett. A férfi a beteg lovak gyógykezeléséről sem gondoskodott, így két állat elpusztult. A vádlott még a lovak tetemeit sem szállíttatta el.

Az ügyészség azt írja, hogy – lakossági bejelentés alapján – 2017. július 30-án egy állatorvos és állatvédők találták meg a lovak tetemeit, valamint a telephelyen tizennyolc, míg a vádlott mélykúti házában huszonkilenc kutyát. A vádlott a kutyák gondozását szintén elhanyagolta, tisztán tartásukról, megfelelő élelmezésükről és itatásukról nem gondoskodott. Az ebeket többször az elhullott tetemekkel etette, és a kutyák bolháinak kiirtása érdekében sem tett semmit. Ezenkívül több ebet rövidre kötve tartott, valamint durván bántalmazott. E körülmények a kutyáknak különös szenvedést okoztak, akár el is pusztulhattak volna.

A vádlott a kutyákat nem különítette el, így azok egymásra, illetve a telepen tartott juhokra támadtak. A vádlott a tanyán tartott tizennyolc juh gondozását is elhanyagolta, a nyírásukról nem gondoskodott, betegségeiket nem kezelte.

Az illetékes kormányhivatal a helyszínen talált állatokat elkobozta és állatvédő szervezetek tulajdonába adta, egyúttal a vádlottat az egypatás állatok, a juhok és a kedvtelésből tartott állatok tartásától nyolc évre eltiltotta.

A szabadlábon védekező vádlottat az ügyészség állatkínzás bűntettével vádolja, és börtönbüntetés, valamint közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta vele szemben. Az ügyész indítványozta azt is, hogy a férfit az állattartással kapcsolatos foglalkozástól is tiltsa el a bíróság. A vádlott bűnössége kérdésében a Kiskunhalasi Járásbíróság fog dönteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.