Újpesten tudnának mesélni, de nem szeretnének (+ Videó)

Újpesten tudnának mesélni a liechtensteini aranylábúakról; öt éve egy rejtélyes összecsapáson az addig idegenben nyeretlen FC Vaduz állt szemben a lila-fehérekkel. Sajnos futballtörténeti pillanat volt. Bicskei Bertalannak pedig a második hasra esése a hercegségi labdarúgókkal szemben.

2011. 11. 11. 16:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Övezték sikerek is Liechtenstein futballtörténelmét is, és nem is kell annyira visszamennünk az időben. A 2012-es Eb-selejtezősorozatban ugyanis a válogatott otthon 2-0-val intézte el Litvániát, idegenben pedig kihúzta gól nélküli döntetlennel. Figyelemre méltó, hogy ha kivesszük a Spanyolország elleni két meccsét, összesen hét gólt kapott a miniállam csapata – nálunk divat büszkének lenni a csoportharmadik helyre, ám a mi védelmünk is kapitulált ötször a svédek, a finnek és Moldova ellen a hatszor 90 perc alatt.

A német ajkúak mégis leginkább két sikerükre lehetnek igazán büszkék: Izland 3-0-s felülmúlására, a másikról pedig jobb volna nem beszélni, de most muszáj lesz.

Történt, hogy 2006-ban a svájci bajnokság második vonalában szereplő FC Vaduzt kapta ellenfélnek az Újpest az UEFA-kupa küzdelmeinek nyitókörében. (Azért a liechtensteini főváros csapatát, mert a harmincezres államban nincs profi bajnokság, a klubok a svájci pontvadászatokba kapcsolódnak be.) A lila-fehéreknél két héttel korábban viharos körülmények között arra a Bicskei Bertalanra cserélték a padon a közkedvelt Mészöly Gézát, aki a válogatottal ’99-ben már egyszer leégett Vaduzban (0-0).





Máig csak találgatni lehet, hogy vajon edzőbuktató mérkőzés volt-e, vagy csak így kívánták a játékosok kifejezni, hogy visszavárják Mészölyt, esetleg tényleg mérhetetlenül gyenge csapat volt az akkori Újpest a Vaduzhoz képest is (ellene mond ennek, hogy Balajcza azóta is a liláknál véd, Vanczák a nemzeti csapat alapembere, Kovács Zoltán pedig szintén ott volt a pályán), egy tény: a Megyeri úton 4-0-ra nyert a lelkes liechtensteini csapatocska, az idén elhunyt Bicskei pedig akkor azonnal benyújtotta lemondását. Mészöly noha ott ült a lelátón, a következő edző nem ő lett, hanem a Belgiumból „importált” Valere Billen. Neki jutott papíron a dicstelen, 4-1-es összesítésű bukás a minigárdával szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.