Leértékelés! Kiárusítás!

A huszonegyedik században már senki sem teszi fel semmilyen ideológiára az életét. Ez a kápók kora.

Puzsér Róbert
2017. 07. 27. 12:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A huszadik században még voltak nácik, és voltak zsidók. Voltak kommunisták. Valódi háborúk zajlottak valódi ideológiák valódi hívei között. A huszadik századi ember teljes személyiségét, teljes lényét és sorsát feltette arra, amiben hitt. Tétje volt annak, amit gondolt, mondott és tett – és ha eljött a pillanat, készen állt ölni vagy meghalni a meggyőződéséért.

A huszonegyedik században már senki sem teszi fel semmilyen ideológiára az életét. Ez a kápók kora. Mindenki náci, és mindenki zsidó már. Mindenki kommunista, és mindenki liberális egy kicsit. Percről percre mindenki eljátssza a huszadik század valamelyik szerepét – attól függően, hogy épp mi az érdeke, és merre viszi az indulat: áldozati pózra van-e szüksége, vagy inkább a győztesek önigazolása állítaná helyre önértékelésének ingatag egyensúlyát.

A huszonegyedik században mindenki tizenöt percig zsidó, és tizenöt percig náci lesz. A huszadik század konfliktusai és szerepei a huszonegyedik században végeláthatatlanul körbejárnak: újabb auschwitzok és varsói gettólázadások, újabb ’45-ös kitörések, újabb ’56-os forradalmak – egyre kisebb és kisebb tétekkel. A huszonegyedik században az interneten tizenöt percig Hitler lehetsz, Sztálin lehetsz, Churchill lehetsz. Mindezt aztán egyre apróbbra és apróbbra válthatod – mert hát ki akar beledögleni?! A huszadik század apróra lett váltva – ez a huszonegyedik század. A történelem kiárusítása zajlik: az emberi sors elértéktelenül – az emberi lét elérvénytelenül. Minden nappal minden egyre inkább mindegy már.

A genderkurzus falangistái tizenöt percen át sírnak, hogy „elnyomás”, aztán tizenöt percen át gyakorolják a terrort, mielőtt visszazuhannak újabb tizenöt percnyi önsajnálatba. Mindenki az eszmék aktuális részvényárfolyamait lesi: jobboldal és baloldal, republikánusok és demokraták – újrahasznosítanak, a magasba emelnek minden értéket és gondolatot, amelyekért a huszadik század világformáló ideológiáinak hívei egykor megharcoltak. Ha nagyon belefeledkezel a cselekménybe, nem is látszik, hogy minden díszlet és kellék papírmasé – ezért szakad olyan könnyen, amikor megtapossák, mert a több lájk épp abban mutatkozik.

A modern kor előtt minden tárgynak saját lelke volt – ha megsemmisült, a létezésben történt valami jóvátehetetlen. A tömeggyártás megjelenésével a tárgyi világ ellélektelenült: egy sorozatgyártott tárgy lényegét tekintve nem semmisülhet meg, hisz nincs saját lényege – a tárgyak a futószalagon végtelenül elértéktelenedtek. A modernitás legnagyobb tragédiája, hogy a gyártósort kezelő emberiség maga is a futószalagra került: az emberi anyag sorozatgyártását a huszadik században a tömegmédia orgánumai, elsősorban a nyomtatott sajtó, a rádió és a televízió végezték, a huszonegyedik században ezt a funkciót egyre inkább a Facebook gyártósorai veszik át.

A tömegtájékoztatás és tömegszórakoztatás által gyártott tömegembernek sem az identitása, sem az ízlése, sem az erkölcse, sem a véleménye nem a sajátja többé: sorozatgyártják számára. Míg a huszadik század futószalagjai a hideg eszmék éber mámorában élő, igazhitű embert gyártották le ágyútöltelék gyanánt, addig a huszonegyedik század gyártósorairól kényelmes langymelegben tengődő, félájult, hitetlen és enervált fogyasztók tömege gördül le. A huszadik századból újrahasznosított, forró vízben oldódó, instant eszmék korában az emberiség előtt többé nem lebeg vezérlő gondolat. Világeszmének még leginkább a liberalizmus tűnik – ennek azonban többé már semmi köze sem az emberi jogokhoz, amelyek helyén többletjogokat követelő veszett szekták hisztérikus érdekérvényesítése áll, sem a népszuverenitáshoz, amiből a huszonegyedik századra nem marad több, mint jog a tömegnek az egyszerű és jól átélhető válaszokhoz.

Nyilvánvaló, hogy a Facebook elszemélytelenít és eltömegesít: a véleménybuborékod, a virtuális félléted, a mantráid, a szelfijeid, az élethazugságaid fokozatosan felszámolják az egy embert benned. Állatként terelnek a vágóhídra, ahol először Kasza Tibik ragadják el a személyiségedet, és Szabó Péterek szántják fel a lelkiismeretedet, aztán jönnek a cégek: reklámokkal mérgeznek, elégedetlenné tesznek, fogyasztásba hajszolnak – végül eljön érted a századrészére felváltott Winston Churchill. De hisz ez egy zenebohóc! Egy mondaton belül képes önmagának és a valóságnak úgy ellentmondani, hogy valamennyi állítása helytálló – ő Donald Trump. Már gyártja is a frusztrációdra a jól beazonosítható és könnyen gyűlölhető ellenséget: zsidók, férgek, férfiak, csúszómászók, gazdagok, patkányok, prolik, prostik, leprások, drogosok, migránsok, buzik, fogyatékosok, cigányok, veszett kutyák, gazemberek. Ők felelnek mindenért.

Meddig folyhat még ez az infláció? Meddig aprózódhat a világszellem? Lehet, hogy még csak a folyamat elején járunk? Mikor jön el a szellemi fordulat, amely visszahozza az ideákat a világba? Senki nem hitte, hogy a világvége ilyen unalmas lesz. Életed utolsó tizenöt percében aztán majd észreveszed, hogy mindvégig egy haláltáborban voltál – már nincs neved, csak számod, darab húsként dolgoznak fel, elpusztítják az egész világodat, míg te önként a krematóriumba vonulsz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.