Apró darabokra hullik a fény hatására egy bizonyos nejlonszatyor, amelyet főként nagy áruházláncok biológiailag lebomló, környezettudatos zacskóként hirdetnek.
Az igazság sajnos az, hogy ezek a zacskók több kárt okoznak a környezetnek, mint hagyományos társaik. A lapunk által megkérdezett szakértő szerint a kérdéses zacskók ugyanolyan polimerláncokból épülnek fel mint más műanyagok, csak ehhez olyan káros adalékanyagokat adnak, amelyek hatására fénnyel való érintkezéskor darabokra esnek, széttöredeznek, ám valójában ugyanúgy nem bomlanak le.
A Humusz Szövetség vezetője egyszerű „szemfényvesztésnek” nevezte a terméket, amely ellen – mint fogalmazott – az újrahasznosító ipar is tiltakozik, hiszen szennyezi a tiszta műanyagot. Graczka Sylvia elmondta, erős gazdasági érdek, bizonyos esetekben díjmegkerülés eszköze volt, amelyre komplett iparág épült úgy, hogy az „egyszerű, laikus fogyasztókat lényegében becsapják”.
Kifejtette: egy hagyományos szatyor teljes szétaprózódási ideje 300-400 év, bár erre vonatkozóan nincs gyakorlati tapasztalat, de biztos, hogy az unokáink is látni fogják. A műanyag zacskókból képződő hulladék kezelésének egy új, ám annál kétségesebb módszere a biológiai bontás. Szándékosan keverik az emberek fejében a kétféle „lebomló” zacskót. A kukoricakeményítőből, vagy pl. tejsavból erjesztéssel előállított polilaktid (PLA) természetes polimer, amely a komposztálás során elbomlik.
Ezzel szemben létezik az úgynevezett „oxo-biodegradációs úton lebomló” műanyag, amely a piac nagy részét kiteszi, lebomlónak titulálják, ám igen távol áll a természetestől. Mint azt egy korábbi cikkében írta a szekértő a környezetbarát minősítést megkapta, ennek ellenére a bomlása nem természetes, mert bomlást megindító anyagot tartalmaz, tehát nem a komposztálásra jellemző mikrobiológiai folyamatok okozzák a szétesést. Ezek az anyagok csak nagyon tökéletes ipari komposztálási körülmények között tudnak elaprózódni – és nem lebomlani (!) –, egy szemétlerakón vagy egy kerti komposztálóban nincsenek meg ennek a feltételei. Másik probléma, hogy az így előállított polietilén zacskók ugyanúgy felemésztik a természetes erőforrásokat. Tegyük hozzá, hogy a keményítőből készült műanyagnál is hosszú távon problémát jelent a föld túlzott használata, az erdőpusztítás, az erózió, sőt, a génmanipuláció kérdése is előkerül.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!