Meteorológiai ballon segítségével tettek érdekes felfedezést

A világűrbe, 27 kilométer magasba bocsátottak egy meteorológiai ballont a Vega Csillagászati Egyesület tagjai Őrimagyarósdról. A kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium egykori tanulója Vámosi Flórián volt a projekt egyik megvalósítója. A Somogy megyei hírportálnak elmondta, hogy a kísérlet sikerrel, a szonda megtalálásával zárult.

Forrás: sonline.hu2020. 08. 06. 14:41
null
Forrás: sonline.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kaposvári Vámosi Flórián, testvérével és édesapjával készítette el azokat az eszközöket, amelyeket egy meteorológiai ballonba zárt szondába tettek. – A meteorológiai ballonba a gázt egy zalalövői vállalkozó biztosította, a projektet részben a Vega Csillagászati Egyesület finanszírozta, a rádiós követést és a ballont Hegyi Norbert, a győri egyetem tanára biztosította – sorolta a kaposvári asztrofotós. Hozzátette: a ballonban egy hőmérséklet- és légnyomásmérő mellett mozgásadatokat is rögzítő kamerák, valamint egy sugárzást mérő, Geiger–Müller-számláló kapott helyett.

Megjegyezte: a ballon 27 kilométer magasba emelkedett, a táborlakók pedig útját a kidurranás utáni pillanatokig távcsővel követték, videózták, fotózták.

Fotó: sonline.hu

A szonda az őrimagyarósdi felbocsátás helyszínétől 40 kilométerre pottyant le, Padár mellett egy erdei út szélén egy fa ágaira akadva. – A mostani kísérletből kiderült, hogy a Földhöz képest a gamma és béta sugárzás tizenhatszorosa volt abban a magasságban, ahol az utasszállító gépek közlekednek, ennek nincs egészségügyi kockázat az ember számára pár órás repülés alatt, de az elektronikákban tehet kárt – sorolta Vámosi Flórián. Azt vizsgálják, hogy ezek a sugarak milyen eredetűek, hogyan alakulnak ki.

Már tervezik a következő kísérletet, ahol eggyel több kamerát és több specifikus sugárzásmérő eszközt fognak bevetni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.