A világvége helyett száműzik a Coca-Colát

Világvége helyett a Coca-Cola száműzésére és a termék által szimbolizált kapitalizmustól való búcsúzásra készül a bolíviai kormány 2012. december 21-én.

2012. 08. 09. 13:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bolíviai kormány a világ egyik legismertebb cégét, a Coca-Colát készül száműzni országából, a világmárka „kitoloncolásának” pontos dátumát ráadásul a maja naptár utolsó dátumával – bizonyos elképzelések szerint a világ végével – egy napra tervezik.

A kormány döntése sokak számára kikövetkeztethető volt, ugyanis David Choquehuanca bolíviai külügyminiszter egy júliusi felszólalása során rejtélyesen megjegyezte, hogy „a 2012. december 21-i dátum az egoizmus, a megosztottság és a Coca-Cola végét, valamint a mocochinche (a halászok itala) kezdetét jelenti”. Ez az elhatározás szoros összefüggésben van a maja naptár lezárulásával, amikor is egyúttal a kapitalizmus végét és az „élet kultúrájának” kezdetét ünnepli a bolíviai nép – magyarázta a külügyminiszter. Kifejtette azt is, hogy a világvége megjóslásáról elhíresült naptár igazából csak egy nehéz korszak végét, és egy új, jobb jövő kezdetét jelöli.

A miniszter változásokat sejtető beszédéből sokan kikövetkeztették, hogy a kapitalizmustól való búcsúzás mellett a Coca-Cola betiltására is célozgat, annak ellenére, hogy a kormány kezdetben nem reagált a külügyminiszter rövid nyilatkozatára magyarázatot váró kérdésekre.

Nem sokkal később azonban Consuelo Ponce, a külügyminiszter szóvivője megerősítette az elképzeléseket, melyek szerint a Coca-Cola „bolíviai karrierjének” vége, ez ugyanis a múlt lezárását jelképező szimbolikus eszköz David Chonquehuanca számára.

A Coca-Cola Company egyelőre nem kívánta kommentálni a szituációt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.