A Rub og Stub elnevezésű étterem társalapítója, Sophie Sales elmondta: a vállalkozásban résztvevők konyhán vagy szupermarketben dolgoztak, és mind tanúi voltak, mennyi élelmiszer megy veszendőbe, és tenni akartak valamit ellene.
Dániában már népes tábora van az élelmiszer-pazarlás ellenzőinek, akik közül sokan tartják fontosnak, hogy olyan ehető élelmiszereket fogyasszanak, amelyeket kidobtak. Az új étterem azért nem a kukákban turkálva szerzi be az alapanyagokat, hanem élelmiszerboltoktól: azokat az árukat szedik össze, amelyeket az üzletek kihajításra szántak.
Sales elmesélte: szerettek volna hosszú távra leszerződni a boltokkal, de falakba ütköztek, mert annyira új a koncepció, hogy még nehéz elfogadtatni. A legnagyobb adományt eddig Dánia legnagyobb élelmiszer-forgalmazója, a Coop Denmark tulajdonában lévő két szupermarketlánctól kapták: például húst és tejtermékeket.
Sok terméktől azért válnak meg az üzletek, mert közeleg szavatosságuk lejárta. A szavatosság utolsó napján kapott termékeket a vendéglőben vagy még aznap felszolgálják vagy lefagyasztják.
A Koppenhága központjában található étteremben önkéntesek dolgoznak, a profitot pedig a tervek szerint három Sierra Leone-i jótékonysági intézménynek juttatják el.
A Rub og Stub nem fogad be máshol elkészített ételt, és a beszerzés véletlenszerűsége miatt az étlap is folyton változik. Kedden húsgombócot szolgáltak fel vöröskáposztával. A vegetáriánus menüben pedig tésztasaláta szerepelt és almás muffin marcipánnal meg nugátjégkrémmel.