Így küzd az élelmiszer-pazarlás ellen a vendéglő

Kidobásra szánt alapanyagokból készült ételeket kínál egy dán vendéglő.

kn
2013. 09. 18. 9:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Rub og Stub elnevezésű étterem társalapítója, Sophie Sales elmondta: a vállalkozásban résztvevők konyhán vagy szupermarketben dolgoztak, és mind tanúi voltak, mennyi élelmiszer megy veszendőbe, és tenni akartak valamit ellene.

Dániában már népes tábora van az élelmiszer-pazarlás ellenzőinek, akik közül sokan tartják fontosnak, hogy olyan ehető élelmiszereket fogyasszanak, amelyeket kidobtak. Az új étterem azért nem a kukákban turkálva szerzi be az alapanyagokat, hanem élelmiszerboltoktól: azokat az árukat szedik össze, amelyeket az üzletek kihajításra szántak.

Sales elmesélte: szerettek volna hosszú távra leszerződni a boltokkal, de falakba ütköztek, mert annyira új a koncepció, hogy még nehéz elfogadtatni. A legnagyobb adományt eddig Dánia legnagyobb élelmiszer-forgalmazója, a Coop Denmark tulajdonában lévő két szupermarketlánctól kapták: például húst és tejtermékeket.

Sok terméktől azért válnak meg az üzletek, mert közeleg szavatosságuk lejárta. A szavatosság utolsó napján kapott termékeket a vendéglőben vagy még aznap felszolgálják vagy lefagyasztják.

A Koppenhága központjában található étteremben önkéntesek dolgoznak, a profitot pedig a tervek szerint három Sierra Leone-i jótékonysági intézménynek juttatják el.

A Rub og Stub nem fogad be máshol elkészített ételt, és a beszerzés véletlenszerűsége miatt az étlap is folyton változik. Kedden húsgombócot szolgáltak fel vöröskáposztával. A vegetáriánus menüben pedig tésztasaláta szerepelt és almás muffin marcipánnal meg nugátjégkrémmel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.