Sok minden cukor, ami nem látszik annak

Ha összeszámoljunk, mennyi cukrot fogyasztunk – főleg tudtunk nélkül –, óriási meglepetés érhet bennünket.

2013. 11. 26. 8:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számtalan kész- vagy félkész étel tartalmaz meglepően sok cukrot. Még az olyanok is, amelyekről álmunkban sem gondolnánk. Néha furfangos nevek alá rejtőzik a hozzáadott cukor. A cukornak még az egészségesnek vélt fajtáit is érdemes kerülni, illetve csak mértékkel fogyasztani.

Hogyan ismerhetjük fel a különböző cukorfajtákat, és mit is jelent az, hogy mértékkel fogyasszuk?

Miért hat ránk élénkítően, amikor nap közben elmajszolunk egy cukorkát? A benne lévő cukor – nevezzük csak egyszerűen szénhidrátnak – igen gyorsan glükózként kerül a véráramba. A vércukorszint ekkor megugrik. Az egyszerű szénhidrátok megtalálhatók a gyümölcsökben, a zöldségekben és a tejtermékekben is. De ezekben vannak rostok és fehérjék is, amelyek lassítják a folyamatot. A cukorszirupokban, az üdítőitalokban, a cukorkákban és az étkezési cukorban nincsen semmi fékező tényező.

 

A testünk igyekszik a glükózt minél gyorsabban eltüntetni a vérből, a sejtekbe szállítja, ahol energiaforrásként van rá szükség. Ebben a folyamatban egy hormon, a hasnyálmirigy által kiválasztott inzulin működik közre, az eredmény pedig, hogy a vércukorszint hirtelen leesik. A vér alacsony cukorszintje bizonytalanságot és szédülést okozhat, ami további édesség fogyasztására ösztönzi az embert, hogy ismét elérje a cukorcsúcsot. Tehát a napközben elfogyasztott cukorka további „rosszalkodásra” késztet.

Nem mindig találhatjuk meg az élelmiszerek címkéjén az összetevők között a cukor szót, ám az ételben mégis lehet cukor. Hogy miként? Bizonyos cukroknak egészen más nevük van:

A kalóriatöbblet miatt nem éri meg az olyan élelmiszerek fogyasztása, amelyeken ezek a feliratok láthatók, illetve 4 grammnál több cukrot tartalmaznak.

Alapos keresés után a cukrot fel lehet fedezni olyan élelmiszerekben is, amelyekben a legkevésbé várnánk. Nem édes a kecsap, a bbq- vagy a tésztamártások, de meglepően sok cukrot tartalmaznak. Hasonló az eset a csökkentett zsírtartalmú salátaöntetekkel, a kenyérrel, a sült babbal és néhány ízesített kávéval. Szűrje ki az ilyen termékeket, még mielőtt a kosarába kerülnének.

A méz, a barna cukor és a cukornádszirup egészségesnek hangzik. Az igazság azonban az, hogy ezek pont olyan rosszak, mint a fehér cukor. A cukor az cukor. Mindegy, mi a forrása, megemelik a vércukorszintet. A méz és a nem finomított cukor egy kicsivel több tápanyagot tartalmaz, de emellett rengeteg energiát ad, amely pillanatok alatt a csípőnkön landol.

A cukor magában nem okoz cukorbetegséget. A sok cukorfröccs viszont nagyon nagy valószínűséggel igen. Az események olyan láncolata alakulhat ki, amely a betegséget okozza. A cukor ráadásul túlsúlyt eredményez, a túlsúlyos testek pedig nehezebben termelnek inzulint. Amikor a test inzulin rezisztens lesz, jelentősen megnő a diabétesz kockázata.

Várjon egy pillanatot, mielőtt édesítőszert pottyant a kávéjába! A cukorpótló csak tovább fenntartja a cukor iránti epekedését. Furcsa, de nem könnyíti meg, sőt inkább nehezebbé teszi a testtömeg kordában tartását. A gond az, hogy az édesítőszerek nem segítenek csökkenteni az édes érzet iránti vágyat.

Az Amerikai Egyesült Államokban elvégzett mérések szerint az emberek mintegy 19 teáskanál hozzáadott cukrot esznek meg naponta. Ez mintegy 285 kilokalória pluszt jelent mindennap. Hogy mennyit kellene ennünk? A táplálkozási tanácsadók szerint nők 6, férfiak 9 teáskanállal fogyaszthatnak, ez körülbelül 100, illetve 150 kilokalória.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.