Amikor megpróbálunk leadni néhány kilót, először a fogyasztott ételek mennyiségét is csökkentjük – de az éhségérzet miatt a legtöbb diéta kudarcba fullad egy héten belül. Viszont, higgye el, el tudja hallgattatni korgó gyomrát pluszkalóriák nélkül is! Bizonyos ételek ugyanis jeleznek az agynak, hogy az étkezés befejeződött, ezáltal pedig az étvágy is csökken. A Huffington Post utánajárt a témának, és összegyűjtött tizenkét egészséges és laktató élelmiszert, melyekkel könnyebben fog nemet mondani bűnös finomságokra.
Rágcsáljon el egy almát körülbelül fél órával étkezés előtt! Az alma rostjai és víztartalma el fogja telíteni, így kevesebbet eszik majd utána – árulta el Debra Wein, a Wellness Workdays elnöke, wellness-programok szervezője.
Egy fél avokádó az ebédje mellé segíthet, hogy egész délután jóllakottnak érezze magát – közli a Nutrition Journal egy tanulmányában. A vizsgálatban résztvevő nők 22 százalékkal érezték telítettebbnek magukat, és 24 százalékkal kevésbé kívánták a nassolást három órával az ebéd után, mint azokon a napokon, ahol a kalóriadús étkezés mellé nem fogyasztottak avokádót.
A diétás hüvelyesek, mint a bab, a csicseriborsó és a lencse, proteinben gazdagok, de rostokat, antioxidánsokat, B-vitamint és vasat is tartalmaznak. Nemcsak egészségesek, de fogyasztásuk az étvágy kontrollálásában is segít. Szintén kutatás bizonyítja, hogy az emberek 31 százalékkal jóllakottabbnak érezték magukat egy hüvelyest tartalmazó étkezés után.
A Pennsylvania Állami Egyetem tanulmánya szerint azok, akik elszürcsöltek egy tál alacsony kalóriatartalmú, zöldséges levest az ebédjük előtt, 20 százalékkal tudták csökkenteni a teljes kalóriabevitelt az étkezés során. „A levesek egyik nagy előnye, hogy igen sok helyet elfoglalnak a gyomorban, és nagyon kevés kalóriát tartalmaznak” – mondta Beth Saltz, a Nutritionkitchen.com tulajdonosa.
A savanyúságok, például a savanyú káposzta, az uborka, a kimcsi és más tejsavas erjedéssel tartósított élelmiszerek rövid láncú zsírsavakat tartalmaznak, és az Annals of The New York Academy of Sciencesben megjelent legutóbbi kutatás során kimutatták, hogy e zsírsavak segítenek a bél és az agy közti kapcsolat erősítésében. Az erjesztéssel készült ételek tartalmaznak probiotikumokat, az emésztést segítő egészséges baktériumokat. Néhány szakértő hisz a probiotikumok étvágycsökkentő hatásában, illetve abban, hogy segítik a fogyást, ám hozzá kell tennünk: ezeket az állításokat még nem sikerült elég bizonyítékkal alátámasztani.