Ahogy felfedezték az antioxidánsokat és a flavonoidokat, úgy kapott az áfonya is kiemelt figyelmet. Ezekből a vegyületcsoportokból ugyanis jóval hatékonyabbakat és erősebbeket tartalmaz, mint a többi zöldség és gyümölcs, ezért rendkívül jól erősíti az immunrendszert. A Journal of Clinical Nutrition folyóiratban közzétett tanulmány szerint az áfonya hatására a vérben lévő antioxidánsok mennyisége jelentősen megnő, ezáltal könnyebben megelőzhetők a szív- és érrendszeri betegségek, a szürkehályog és a rák is – különösen a mellrák kialakulásának kockázatát csökkenti. Ezek az oxidációgátló anyagok pedig még a DNS-t és a sejtszerkezetet roncsoló szabad gyökök ellen is védenek.
A fekete áfonyát fekete inzulinnak is nevezik, mivel véd a diabétesz ellen, segít csökkenteni a cukorbetegség tüneteit.
Az áfonya magas rosttartalmának köszönhetően nagyon jó hatással van az emésztésre, segíti a szervezet méregtelenítését, de még a szépségápolásban is használják, mivel általa a bőr simább és egészségesebb lesz, megfiatalodik.
Úgyhogy egy igazi csodaszerről van szó, mely tökéletes segítség egészségünk megőrzéséhez.
A rengeteg pozitív tulajdonsága között ne feledjük azt sem, hogy nagyon finom, most pedig – július és szeptember közötti szezonjában – a legkönnyebben hozzáférhető a piacokon, zöldségesnél vagy feldolgozott formái a bioboltokban. Ehetjük magában, joghurttal, müzlivel, vagy felhasználhatjuk süteményekbe, levesekbe is – bár ajánlott nyersen fogyasztani, ilyenkor ugyanis jóval magasabb a tápértéke.
A nyári gyümölcssaláták nagy klasszikusának pozitív tulajdonságait még órákig lehetne sorolni, az antioxidánsaitól kezdve az alacsony kalóriatartalmáig. Az áfonya azonban mégsem nyitott könyv előttünk, számos tulajdonsága, egészségre gyakorolt hatása a mai napig nem ismert.
Íme néhány tény, amit eddig még nem tudott az egyik legnépszerűbb „csodaélelmiszerről”!
1. Az áfonya memóriajavító hatású.
Egy 2012-es kutatás kimutatta, hogy legalább heti egy adag áfonya lelassítja a kognitív hanyatlást. Erre a jelenségre egy lehetséges magyarázatot egy 2013-as egereken végzett kísérlet adott, amely kimutatta, hogy a bogyós gyümölcsök védik az agyat – úgy, hogy törlik az itt felhalmozódó mérgező fehérjéket.
2. Maine-ben, az USA 23. tagállamában termelik a legtöbb áfonyát a világon.
3. Természetes ételfestéknek használható.
A legenda úgy tartja, hogy az első amerikai telepesek tejjel főzték meg a gyümölcsöt, így szürke festéket kaptak.
4. A tökéletes fekete áfonya külsejét egy szürkés, porszerű, viaszos réteg fedi.
5. Ezt a réteget csak közvetlenül az áfonya elfogyasztása előtt szabad lemosni.
6. Az fekete áfonya a rhododendron, az azálea és a vörösáfonya rokona.
7. Sok áfonya ízű étel valójában egyáltalán nem tartalmaz igazi áfonyát.
Olyan termékek, mint az édes sütemények, a gabonapelyhek, a péksütemények, a muffinok gyakran csak cukorból, kukoricaszirupból, keményítőből, olajból, mesterséges ízfokozókból és színezékekből álló keveréket tartalmaznak, a gyártók ezzel az utánzattal kívánják elérni az áfonya természetes ízét – olvasható a HuffingtonPost által publikált írásban.
Konklúzióként levonható: fogyasszunk minél több áfonyát, hogy egészségesebbek és hosszabb életűek legyünk, és törekedjünk rá, hogy nyersen kerüljön az asztalra!