Természetes csodaszerünk, az áfonya

Közismert és meglepő tényeket olvashat a „bogyós gyümölcsök királyáról”.

Szűcs Emese
2014. 07. 22. 5:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy felfedezték az antioxidánsokat és a flavonoidokat, úgy kapott az áfonya is kiemelt figyelmet. Ezekből a vegyületcsoportokból ugyanis jóval hatékonyabbakat és erősebbeket tartalmaz, mint a többi zöldség és gyümölcs, ezért rendkívül jól erősíti az immunrendszert. A Journal of Clinical Nutrition folyóiratban közzétett tanulmány szerint az áfonya hatására a vérben lévő antioxidánsok mennyisége jelentősen megnő, ezáltal könnyebben megelőzhetők a szív- és érrendszeri betegségek, a szürkehályog és a rák is – különösen a mellrák kialakulásának kockázatát csökkenti. Ezek az oxidációgátló anyagok pedig még a DNS-t és a sejtszerkezetet roncsoló szabad gyökök ellen is védenek.

A fekete áfonyát fekete inzulinnak is nevezik, mivel véd a diabétesz ellen, segít csökkenteni a cukorbetegség tüneteit.

Az áfonya magas rosttartalmának köszönhetően nagyon jó hatással van az emésztésre, segíti a szervezet méregtelenítését, de még a szépségápolásban is használják, mivel általa a bőr simább és egészségesebb lesz, megfiatalodik.

Úgyhogy egy igazi csodaszerről van szó, mely tökéletes segítség egészségünk megőrzéséhez.

A rengeteg pozitív tulajdonsága között ne feledjük azt sem, hogy nagyon finom, most pedig – július és szeptember közötti szezonjában – a legkönnyebben hozzáférhető a piacokon, zöldségesnél vagy feldolgozott formái a bioboltokban. Ehetjük magában, joghurttal, müzlivel, vagy felhasználhatjuk süteményekbe, levesekbe is – bár ajánlott nyersen fogyasztani, ilyenkor ugyanis jóval magasabb a tápértéke.

A nyári gyümölcssaláták nagy klasszikusának pozitív tulajdonságait még órákig lehetne sorolni, az antioxidánsaitól kezdve az alacsony kalóriatartalmáig. Az áfonya azonban mégsem nyitott könyv előttünk, számos tulajdonsága, egészségre gyakorolt hatása a mai napig nem ismert.

Íme néhány tény, amit eddig még nem tudott az egyik legnépszerűbb „csodaélelmiszerről”!

1. Az áfonya memóriajavító hatású.

Egy 2012-es kutatás kimutatta, hogy legalább heti egy adag áfonya lelassítja a kognitív hanyatlást. Erre a jelenségre egy lehetséges magyarázatot egy 2013-as egereken végzett kísérlet adott, amely kimutatta, hogy a bogyós gyümölcsök védik az agyat – úgy, hogy törlik az itt felhalmozódó mérgező fehérjéket.

2. Maine-ben, az USA 23. tagállamában termelik a legtöbb áfonyát a világon.

3. Természetes ételfestéknek használható.

A legenda úgy tartja, hogy az első amerikai telepesek tejjel főzték meg a gyümölcsöt, így szürke festéket kaptak.

4. A tökéletes fekete áfonya külsejét egy szürkés, porszerű, viaszos réteg fedi.

5. Ezt a réteget csak közvetlenül az áfonya elfogyasztása előtt szabad lemosni.

6. Az fekete áfonya a rhododendron, az azálea és a vörösáfonya rokona.

7. Sok áfonya ízű étel valójában egyáltalán nem tartalmaz igazi áfonyát.

Olyan termékek, mint az édes sütemények, a gabonapelyhek, a péksütemények, a muffinok gyakran csak  cukorból, kukoricaszirupból, keményítőből, olajból, mesterséges ízfokozókból és színezékekből álló keveréket tartalmaznak, a gyártók ezzel az utánzattal kívánják elérni az áfonya természetes ízét – olvasható a HuffingtonPost által publikált írásban.

Konklúzióként levonható: fogyasszunk minél több áfonyát, hogy egészségesebbek és hosszabb életűek legyünk, és törekedjünk rá, hogy nyersen kerüljön az asztalra!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.