A barbecue korunk rock and rollja

Lassú sütés, pincetúrák, blues a tállyai grill- és kulturális fesztiválon

Lukács Csaba
2017. 10. 13. 17:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazai gasztronómiai forradalom újabb fontos eseményét tartják a hétvégén a Tokaj melletti Tállyán: az első hivatalos, pontszerző, komoly pénzdíjjal jutalmazott nemzetközi barbecue-versenyt szervezik Magyarországon!

Adorján Máriusz szervező lapunknak elmondta: egy éve vették fel a kapcsolatot a világ első számú barbecue-szervezetével, az amerikai KCBS-szel (Kansas City Barbeque Society, vagyis Kansas Város Barbecue-társasága), amely nemzetközi versenyeket is szervez, és most először elhozza a rangos megméretést Magyarországra is. Erős mezőny gyűlt össze: a negyven versenyző csapat között szerepelnek Európa topséfjei is, mert ez a szezon utolsó versenye, így az itt megszerezhető pontok sokat jelentenek a végelszámolásnál. Négy kategóriában folyik a verseny: csirkét, sertésoldalast, sertéslapockát és marhaszegyet kell minél tökéletesebben elkészíteni forró füstös eljárással. Kétmillió forint a pénzdíj, így az erkölcsi siker mellé komoly anyagi elismerés is jár annak, aki a legjobban tud hatni a pontozóbírók ízlelőbimbóira, akik vakteszten kóstolnak. A szervezői feladatot ellátó magyarok egyébként versenyeznek is – nemrég a Nyárspolgár nevű csapatukkal a KCBS szlovéniai versenyén komoly eredményt értek el, megnyerve a marhaszegy kategóriát – van olyan európai profi topcsapat, amely évek óta jár versenyezni, de ebben a kategóriában még nincs első helye.

Máriusz szerint ugyan antigrillország vagyunk (főző nemzetként a magyarok a szabadban inkább bográcsban készítenek el dolgokat, mintsem faszénen grillezzenek), de a hideg füstölésnek azért vannak nálunk is hagyományai – kolbászt, szalonnát, egyéb húsokat szoktunk ily módon tartósítani. A műfaj az utóbbi években szó szerint berobbant Magyarországra, a szervezők megfogalmazása szerint a barbecue „korunk rock and rollja” lett.

A barbecue-verseny mellett a tokaji turizmus népszerűsítése is cél – a helyi szervezők gazdag kulturális programmal várják a fesztiválra a látogatókat. Péntek este Hobo lép fel Amerikai ima című Morrison-estjével, szombaton rengeteg gyerekprogram mellett utcazeneverseny lesz, de tállyai pincetúrát is szerveznek. A barbecue-verseny egyébként lezárt területét szombaton kétszer is megnyitják az érdeklődők előtt, de mivel ez a műfaj a lassú sütésről híres, a csapatok munkáit csak vasárnap délután lehet megkóstolni. Az efféle versenyek hagyományai szerint a zsűrizésre be nem adott húsokat ugyanis jellemzően kiosztják a versenyzők a nézők között. A Tállyára látogató vendégek viszont addig sem fognak unatkozni, mert nagyüzem lesz a bluesszínpadon, hogy aztán vasárnap délután ötkor az is kiderüljön, ki tudott a legjobban bánni a meleg füsttel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.