Elvégezték az ötszázadik szívátültetést Magyarországon

A világon 50 éve, nálunk 25 éve hajtották végre az első sikeres szívtranszplantációt.

MN
2017. 11. 21. 12:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elérkeztek az ötszázadik szívtranszplantációhoz Magyarországon, a Semmelweis Egyetemen (SE), a műtéttel egy végstádiumú szívelégtelenségben szenvedő, 24 éves férfi életét mentették meg. Az intézmény kedden az MTI-nek azt írta, december 3-án lesz ötven éve, hogy az eljárást alkalmazzák a világ kardiológiai centrumaiban. Elsőként Christiaan Barnard sebész végzett a világon sikeres szívátültetést a dél-afrikai Fokvárosban.

Magyarországon pedig 25 éve a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján végezték el az első sikeres szívtranszplantációt. Az első sikeres magyar szívátültetést Szabó Zoltán professzor a városmajori szívklinikán végezte el. Majd 2008. október 8-án idősebb Hartyánszky István professzor gyermek esetében is sikeres szívtranszplantációt hajtott végre a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben.

Mint írták, az ötszáz műtét közös érdem a Gottsegen-intézettel, ahol a többi között a gyermek-szívtranszplantáció is zajlik, és ahol az elmúlt évek során 45 ilyen beavatkozás történt. Merkely Béla, az SE klinikai rektorhelyettese tájékoztatott arról is, hogy a további 455 műtétet az egyetem városmajori klinikájának orvosai végezték el.

Az utóbbi évek eredményeiről szólva Merkely Béla elmondta, létrehoztak egy transzplantációs intenzív osztályt, Magyarország csatlakozott az Eurotransplanthoz, és elindult a nemzetközi szintű műszívprogram is. Mindezeknek, valamint a városmajori szívklinikán végrehajtott infrastrukturális fejlesztésnek is köszönhető, hogy az utóbbi öt évben annyi szívtranszplantációt végeztek a klinikán, mint az azt megelőző húsz évben együttvéve; csak a múlt évben 51, míg az idén eddig 46 magas technikai igényű, összetett feladatot hajtottak végre. Megemlítette azt is, hogy a városmajori klinika az európai centrumok rangsorában a második, és világviszonylatban is benne van az első tízben.

A rektorhelyettes hozzátette: a sikeres felnőtt-szívátültetési program feltétele a megfelelő humánerőforrás: a szívátültetés előkészítésében, a műtét elvégzésében és az utókezelésben tizenhat kardiológusnak, nyolc szívsebésznek, hat aneszteziológusnak és nem utolsósorban több mint hatvan szakasszisztensnek van meghatározó szerepe. Munkájuk eredményeként a szívátültetés a magyar egészségügy sikerágazata lett – mondta a rektorhelyettes.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.