A császármetszésnek hosszú távon előnye is lehet

Az ugyanakkor hátrány, hogy a későbbi terhességeknél megemelkedhet a vetélés rizikója.

MTI
2018. 01. 24. 11:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A PLoS Medicine orvosi folyóirat aktuális számában publikált tanulmány a témával foglalkozó 80 korábbi kutatás anyagait dolgozta fel. A kutatások összesen 30 millió résztvevő esetén keresztül vizsgálták a császármetszéssel szült nők sok éves, hosszú időtávot felölelő adatait.

– Világszerte egyre nagyobb az aránya a császáros szüléseknek, az orvosi indikáció nélküli császárok száma különösen felszökött – állapította meg Sarah Stock, a brit Edinburgh-i Egyetem kutatója, az új tanulmány szerzője, aki átfogó elemzéssel a császáros szülésekről hozzáférhető adatokat szintetizálta.

Megállapították, hogy császármetszés után a nőknél 44 százalékkal kisebb volt a kockázata az inkontinencia kialakulásának, mint a természetes úton szülő nőknél, és 71 százalékkal kevésbé voltak hajlamosak a méhsüllyedésre.

A császárral született gyerekeknél 12 éves korukig nagyobb kockázata volt az asztma kialakulásának, ötéves korukig pedig az elhízásnak.

A császár utáni további terhességek esetében megnőtt az esélye a vetélésnek, a halvaszületésnek és egyéb szövődményeknek.

– Ezek az információk a szülés módjairól szóló párbeszédben nyújthatnak segítséget, elősegíthetik a személyre szabott szüléstervezést – magyarázta Stock.

A tanulmány szerzői ugyanakkor figyelmeztettek arra, hogy a felhasznált kutatások eredményei túlnyomórészt megfigyelésen alapultak, ok-okozati összefüggést nem lehet belőle levonni, és az adatokat nagy körültekintéssel kell kezelni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.