Hóbaglyok érkeztek a debreceni állatkertbe

Ilyen madarat még nem láthatott a nagyközönség a Nagyerdei Kultúrparkban.

MTI
2018. 02. 15. 12:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hóbaglyok (Bubo scandiacus) érkeztek a debreceni állatkertbe, ahol ezt az állatfajt még soha sem láthatta a nagyközönség – mondta csütörtökön sajtótájékoztatón a Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft. ügyvezetője. Nagy Gergely Sándor közölte: a fiatal, nyolc hónapos hím testvérpárt az amszterdami állatkertből hozták. A hímek kétéves korukra válnak ivaréretté, addigra tojók is érkeznek hozzájuk, ezzel az állatkert hozzájárul majd a faj megmentéséhez – hangsúlyozta az ügyvezető.

– A hóbaglyokat a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján 2017 végén a nem veszélyeztetett fajok kategóriájából a sebezhető fajokéba sorolta át, mivel három generáció alatt, elsősorban a klímaváltozás miatt több mint 30 százalékkal csökkent a számuk – mondta, hozzátéve, hogy Európában jelenleg mintegy 500 egyedet tartanak nyilván. A két hóbagoly már jól érzi magát a röpdében, amelyet nyáron beárnyékolnak a Nagyerdő fái, így a hőséget is könnyebben vészelik majd át a madarak.

A hóbaglyok természetes élőhelye Grönland, Észak-Amerika és Eurázsia északi részének háborítatlan, fátlan vidékei. – Szabadban átlagosan 15 évig élnek, Magyarországon igen ritka téli vendégek – mondta az ügyvezető. – A debreceni állatkert hatvan évvel ezelőtt, 1958-ban nyitotta meg kapuit Magyarország első vidéki állatkertjeként, a kerek évfordulót ünneplő parkba idén további fajok érkezését tervezik – fűzte hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.