Lázár hiába rémüldözött, ismét Bécs a legélhetőbb város

Hiába vannak bevándorlók, kilenc éve folyamatosan az osztrák fővárosban a legjobb élni, Budapest csak 76.

MN
2018. 03. 20. 9:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zsinórban kilencedik alkalommal Bécset nevezte meg a legjobb életminőséget kínáló városként a Mercer globális stratégiai tanácsadó cég, amely immár huszadik alkalommal tette közzé az Életminőség-kutatás című rangsorát. Az osztrák fővárost a svájci Zürich követi, majd holtversenyben az új-zélandi Auckland és a németországi München következik, a top 5-be pedig a kanadai Vancouver fért be.

A 39 különböző – a gazdasági lehetőségektől és biztonságtól a közlekedésen át a szabadidős lehetőségekig terjedő – mutató alapján összeállított életminőség-rangsorban Budapest a 76. helyre futott be, megelőzve Pozsonyt és Vilniust, de némileg lemaradva Ljubljana és Prága mögött. Bécs a méltatás szerint sok egyéb mellett a kiemelkedő kulturális kínálatával vívta ki azt a különleges helyet, hogy lassan egy évtizede a lista élén található.

A Mercer felmérése külön kitér a városok közegészségügyi helyzetére, ami magában foglalja a hulladékgazdálkodást, a szennyvízkezelést, a fertőző betegségek előfordulását, a légszennyezést és a vízminőséget is. Ebben a tekintetben a hawaii Honolulu lett a listavezető, a finn főváros, Helsinki és a kanadai Ottawa után. 

Bécs kiemelt helyezése azért is érdekes lehet, mert alig két hete Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Facebook-oldalán közzétett egy – azóta eltávolított – videót arról, hogy az osztrák főváros egyik kerületében a bevándorlók kerültek többségbe, ezért koszosak lettek az utcák, azt sugallva, hogy ez vár Magyarországra is, ha nem a Fidesz nyer a választásokon. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.