Politikusok is tiltakoznak a kozmetikai állatkísérletek ellen

Cruelty Free International: Évente több mint félmillió állatot használnak kozmetikai tesztelésekben.

MN
2018. 03. 08. 9:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mai napon több mint 100 politikus, üzletember, tudós és a Dr. Jane Goodallhoz, a Jane Goodall Intézet megalapítójához és ENSZ Békenagykövethez hasonló állatszakértő, valamint egy sor híresség, úgy mint Ricky Gervais, Pixie Geldof és Leona Lewis csatlakozott a Cruelty Free Internationalnek az Európai Unióhoz címzett felhívásához, hogy járjon elől az állatok szépségipari laboratóriumokban való szenvedésének globális beszüntetésében.

A felhívást annak az 5 éve tartó tilalomnak az évfordulóján hirdetik meg, melynek során az Európai Unió egy bátor és progresszív döntéssel száműzte az olyan kozmetikumok európai forgalmazását, amelyeket bárhol a világon állatkísérletek bevetésével fejlesztettek ki. Ezt a lépést – amelyet a világ legnagyobb kozmetikai piaca hozott meg – megelőzte a kozmetikai termékek állatokon való tesztelésének 2003-as betiltása és ugyanezen termékek hozzávalóinak állatokon való tesztelésének beszüntetése 2009-ben. Mindkét döntés világszerte serkentőleg hatott a törvényhozásra – írja az Országos Sajtószolgálat.

Azonban annak ellenére, hogy engedélyezett, állatkísérletek nélkül zajló tesztelési módszerek és embereken biztonságosan alkalmazható hatóanyagok állnak rendelkezésre, a világ nemzeteinek 80 százalékában még mindig nincsenek szépségipari állatkísérleteket tiltó törvények. A Cruelty Free International becslése szerint szerte a világon még mindig évente több mint félmillió állatot – nyulakat, egereket, tengerimalacokat és hörcsögöket – használnak kozmetikai tesztelésekben.

Vezető döntéshozók, befolyásos személyiségek, vállalatok és tudósok csatlakoztak most a Cruelty Free Internationalhez és írtak alá egy, az EU vezetőihez és a tagállamok miniszterelnökeihez címzett levelet, hogy felszólítsák az EU-t, hogy befolyásának bevetésével segítsen véget vetni a kozmetikai állatkísérleteknek és segítsen végleg eltörölni az állatok kegyetlen és szükségtelen szenvedését az egész világon.

Az Európai Parlament várhatóan néhány héten belül szavaz arról, hogy az unió tesz-e lépéseket a kozmetikai állatkísérletek globális betiltásának elősegítéséért.

2017-ben a Cruelty Free International és a The Body Shop közös kampányt indított el a szépségipari termékek és azok hatóanyagai állatokon való tesztelésének nemzetközi betiltásáért, mindenütt, egyszer s mindenkorra. Ez volt az állatkísérletek ellen valaha lebonyolított legelszántabb kampány, melynek célja, hogy 8 millió ember írja alá azt az ENSZ-hez címzett petíciót, amely felszólítja a szervezetet, hogy vezessen be nemzetközi egyezményt az állattesztelési gyakorlat betiltására.

A Cruelty Free International az egyik legrégebbi és legbefolyásosabb állatvédelmi szervezet a világon. Az állatkísérletekkel kapcsolatos ügyek széles körben elismert szaktekintélyeként kormányok, médiumok, nagyvállalatok és hivatalos szervek fordulnak hozzá tanácsért és szakértői véleményekért. Bővebb információért látogasson el a www.crueltyfreeinternational.org weboldalra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.