Evezés a szép hát érdekében

Talán a legtöbb variációval rendelkező gyakorlat, amelyet lehet kézi súlyzóval, rúddal, esetleg csigás gépeken is végezni. Fókuszban mindig a hát áll, de besegítenek más izomcsoportok is – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 05. 12. 12:15
null
Fókuszban mindig a hát áll, de besegítenek más izomcsoportok is Forrás: FLICKR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha azt látjuk, hogy valaki akár áll, akár ül, akár döntött törzzsel áll és a karjával – akár eggyel, akár kettővel – húzó mozdulatot végez a törzs irányába, az evez. Márpedig az evezés a súllyal végezhető gyakorlatok közül a legjobb hátgyakorlatok egyike. A gyakorlat kivitelezésénél arra kell ügyelni, hogy – ha éppen nem direkt döntött törzsű evezést végzünk – a törzs egyenes maradjon, ne lendületből végezzük a gyakorlat.

A mozdulatsor indításakor a hát begörbülhet, ilyenkor megnyúlik az izom, majd a húzómozdulat végén a lapockákat összezárjuk. Közben a törzs, derék végig stabil, nem billeg.

Fókuszban mindig a hát áll, de besegítenek más izomcsoportok is
Fotó: FLICKR

Fontos továbbá, hogy a hasunkhoz húzzuk be a súlyt, ne a mellkashoz, mert így valósul meg a hát leghatékonyabb munkája. Csigán végzett gyakorlatnál lehet szűk és széles fogással dolgozni, az sem mindegy, hagyományos vagy alsó fogással dolgozunk-e, utóbbinál a bicepsz is besegít az izommunkába. A csiga magassága is lehet változó, a talaj magasságától kezdve fejmagasságig bármelyik elfogadott.

A döntött törzsű evezés már haladóknak ajánlott, itt a törzs legalább negyvenöt fokban dőljön be, fontos, hogy a derék ne legyen túl homorú. A lapocka zárása itt is döntő fontosságú, valamint lényeges, hogy ne vegyünk lendületet törzsből és karból.

A döntött törzsű evezést haladóknak ajánlott
Fotó: FLICKR

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Hatékony erősítés tavasszal a szabad ég alatt

Lépjünk ki a szobából és az edzőteremből, s folytassuk a testedzést a tavaszi melegben! A kardiótréningek mellett erősítő gyakorlatokat is végezhetünk a parkban, de csak megfontoltan – olvasható a CsupaSport cikkében.

A tévhittel ellentétben a szabad ég alatt nemcsak hagyományos kardió-, hanem erősítő edzéseket is végezhetünk, feltéve, ha megfelelően kivitelezzük a gyakorlatokat. Nézzük, mire érdemes figyelnünk!

Válasszunk összetett, saját testsúlyos gyakorlatokat!

Az első és egyben legfontosabb lépés, hogy okosan válasszuk meg a gyakorlatokat! Ha jó eredményt szeretnénk elérni, összpontosítsunk összetett, saját testsúlyos gyakorlatokra, amelyek a felső- és az alsótest izmait is alaposan átmozgatják, és amelyek jóformán bárhol elvégezhetőek.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.