Íme a titok, hogy tényleg eltűnjön a hasi háj

A felülések és egyéb hasizomerősítő gyakorlatok tónusosabbá teszik a hasizmot, ám a derékról nem tüntetik el a zsírt.

Forrás: Diéta és Fitnesz2021. 07. 18. 9:40
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt, hogy a hasi háj eltűnjön, a rendszeres kardioedzéssel érhetjük el, méghozzá nem is mindegy, milyennel. A leghatásosabb az intervallumedzés, amely a közepes és nagy intenzitású szakaszok váltakozását jelenti. Azaz például futásnál a laza kocogást váltogatni kell a gyors futással. A húszperces intervallumedzés a kutatások szerint a zsírégetés szempontjából hatásosabb, mint a negyvenperces, állandó ritmusú edzés. Ráadásul szinte minden mozgásformába belevihető ez a szemlélet. A Diétaésfitnesz.hu cikke alapján bemutatunk néhány ötletet hozzá:

TŰZZÜNK KI LÁTHATÓ CÉLOKAT!

Fussunk vagy biciklizzünk közepes tempóban, majd szúrjunk ki egy postaládát a nem túl távoli horizonton, és odáig sprinteljünk. De begyorsíthatunk a hegyre felvezető szakaszon vagy az utca végéig is. Ha elértük ezt a célt, térjünk vissza a lassabb ütemű sporthoz. Ha a lélegzetünk visszatért a normális tartományba, megint sprintelhetünk egyet.

MÉRJÜK AZ IDŐT!

Nézzük az órát, és két perc közepes tempójú mozgás után dobjunk be egy perc nagy intenzitásút. Ismételgessük ezt 30 percig. Hallgassunk zenét! Készítsünk interval-playlistet: egy lassabb, közepes intenzitású szám után jöjjön egy gyors, majd újra egy lassabb. Sétáljunk, fussunk vagy táncoljunk a kedvenceink ritmusára.

Fotó: Pexels

HA SZERETNE MEGSZABADULNI AZ ÚSZÓGUMITÓL EZEKRE IS ÉRDEMES FIGYELNI!

Nem csak a sima, asztali sót érdemes kerülni. Bánjunk óvatosan a fűszerkeverékekkel, az ételízesítőkkel, a hagymakrémekkel, fűszergranulátumokkal, hiszen ezek is rengeteg sót tartalmaznak. Csakúgy, mint az előre pácolt vagy füstölt élelmiszerek. A só olyannyira megköti a vizet, hogy képtelen távozni a szervezetből, így túlsúly formájában a derék és a has környéki részekre telepszik. Ha túl sós ételt eszünk, igyunk a szokásosnál kétszer többet, hogy érezhetően távozhasson a szervezetből. Az extra adag vízmennyiséggel megakadályozható a puffadás és hasfeszülés is.

Különleges szénhidrátok

A leggyorsabban mobilizálható energiaforrásként tartják számon a glikogént, amely állati keményítő. Vízben oldhatatlan és szőlőcukor-molekulákból áll. Keletkezéséhez inzulin szükséges, ennek hiányában szőlőcukorrá bomlik, és ez megemeli a vércukorszintet. Sportolók esetében ez igen fontos lehet, ám a hétköznapi embereknek, akik rendszeresen, de nem versenyszerűen sportolnak, vigyázniuk kell a pluszszénhidrátforrásokkal. Gondolunk itt például az étrend-kiegészítő tablettákra, fehérjeturmixokra. Ezek vizet kötnek meg, amelyek ha nem tudnak távozni, túlsúllyá alakulnak. Csak akkor éljünk ilyen étrend-kiegészítőkkel, ha garantáltan elegendő zsírt is elégetünk a használatuk mellett!

Nagy mennyiségű nyers étel

A nyers ételek hatása igen pozitív, aki teheti, fogyasszon minél többet, de a nyers ételek sokkal rövidebb ideig tartják normális szinten a vércukrot, mint a főtt ételek. Ugyanakkora mennyiségű főtt vagy párolt sárgarépa kétszer annyi ideig biztosít teltségérzetet és normális vércukorszintet, mint egy adag nyers répa. Ilyenkor pedig a hirtelen vércukorzuhanás annyira gyorsan jön, hogy az éhező embernek bizony ennie kell, méghozzá szénhidrátban vagy cukorban minél gazdagabb ételt, hogy elkerülje a szédülést, ájulást. Ezek azonban már pluszkalóriákat jelentenek, ami hízáshoz vezet. Fogyasszunk minél több főtt vagy párolt zöldséget köretként. Vagy készíthetünk zöldséges pitéket, felfújtakat is, amelyek laktatók, mégis kalóriaszegények. A gyümölcsök közül ehetünk naponta tízórai vagy uzsonna gyanánt aszalt gyümölcsöket is.

Puffasztó ételek

Ha rendszeresen eszünk puffasztó ételeket, akkor egyrészt kellemetlen tünetekre számíthatunk a gyomorban, másrészt a sok irritáció hatására gyomorsavtúltengés is kialakulhat. Ha érdekli, mit tehet még a hasi háj eltüntetése érdekében, olvassa el a teljes cikket a Diéta és Fitnesz oldalán!

Korábbi cikkünkben szépségtippeket adtunk olvasóinknak. Így szépítenek a gyümölcsök: nem csak belsőleg! Nemcsak ehetjük, de kenhetjük is: egy friss gyümölcspakolásnál semmi sem tesz jobbat a bőrnek.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.