Nagy hibát követ el, ha kidobja a banán héját

Nem érdemes kidobni a banán héját, értékes tápanyagokkal van tele – erre jutott egy új kutatás.

Forrás: Origo2022. 08. 16. 14:39
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tanulmány kimutatta, hogy ha a banánhéjat blansírozzuk, szárítjuk és lisztté őröljük, akkor olyan pékárut készíthetünk belőle, amelynek ugyanolyan finom, ha nem jobb az íze, mint a búzaalapú termékeknek. A tudósok szerint a banánhéj teljesen biztonságos és még jót is tesz a szervezetnek.

 

A vizsgálatok alapján a banánhéjban rengeteg fontos ásványi anyag és rákellenes tápanyag található. A kísérlet során a cukros süteményeket banánhéjjal dúsították, és azt találták, hogy az így kapott édesség sokkal több rostot, magnéziumot, káliumot és antioxidáns vegyületet tartalmazott.

 

Hátránya, hogy a túl sok banánhéjliszt hozzáadása kissé barna és kemény sütiket eredményezett, valószínűleg az extra rostok miatt. Amikor azonban 7,5 százalék banánhéjat tartalmazó liszttel készültek az ételek, a sütik állaga sokkal kellemesebb egyensúlyt ért el. Az így készült termékek ráadásul három hónapig eltarthatók szobahőmérsékleten.

Bár a tanulmány csak a banánhéj hozzáadásának következményeit vizsgálta a sült süteményekhez, az eredmények azt sugallják, hogy a banánhéjlisztből tésztákat is lehet készíteni.

Tavaly például egy banánhéjas süteményről szóló tanulmány megállapította, hogy a gyümölcs sárga héja természetes ételszínezéket ad a sütött terméknek, és tápanyagtartalmukat is növeli.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.