Megerősítette az erdők fokozott védelmét az agrárminiszter

Nagy István jelezte, hogy a magyar erdők folyamatosan növekednek, köszönhetően a hazai erdőgazdálkodás fenntartható gyakorlatának.

Magyar Nemzet
2022. 08. 16. 14:22
erdő
20210513 szogliget var erdo havran zoltan magyar nmezet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az energiaválság miatt hozott, fakitermelést könnyítő szabályok jövő március végéig érvényesek, természetvédelmi területen pedig továbbra is tilos az őshonos fák tarvágása – erősítette meg miniszteri utasításban a kormány eddigi álláspontját Nagy István tárcavezető. Az állami erdőkre vonatkozóan megjelent miniszteri utasítás egyértelműen cáfolja a sajtóban napvilágot látott hamis feltételezéseket.

A lapunkhoz eljuttatott közleményben a miniszter arra emlékeztetett, hogy az elhúzódó orosz–ukrán háború és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt energiaválság alakult ki Európában. A kormány a drasztikus energia-áremelkedés és a nyugat-európai energiahiány miatt energia-veszélyhelyzetet hirdetett. Az erdőgazdálkodás fontos része az energia-vészhelyzet megoldásának, ezért a kormány a tűzifa biztosítása érdekében enyhítette a fakitermelés szabályait. 

 

– Magyarországon a faanyag a legfontosabb újratermelhető nyersanyagunk, és a magyar erdőkben fenntartható erdőgazdálkodást folytatunk. Ez azt jelenti, hogy évtizedek óta kevesebb fát hasznosítunk, mint amennyit az erdők teremnek, így jelentős tartalékokat sikerült biztosítani 

 

– tette hozzá.

Nagy István arra hívta fel a figyelmet, hogy a fakitermelés szabályozására vonatkozó kormányrendelet kizárólag veszélyhelyzet esetére készült, a vegetációs időszakra vonatkozó előírások 2023. március 31-e után nem alkalmazhatók. A tárcavezető megerősítette azt is, hogy természetvédelmi vagy Natura 2000 terület esetében az őshonos fák tarvágása továbbra is tilos. A miniszter az állami erdőkre vonatkozó utasításában kitért rá, hogy a megnövekedett tűzifaigény miatt a keresletet elsősorban akáccal kell kielégíteni, ez a fafaj ugyanis kitermelés után nyers állapotban is jól használható.

 

– A könnyített szabályok csak akkor alkalmazhatók, ha a 2022. évre vonatkozó kitermelési tervben foglaltak végrehajtásával a tűzifa-keresleti igény nem elégíthető ki 

 

– hangsúlyozta.

A miniszter kifejtette, a magyar erdők folyamatosan növekednek köszönhetően a hazai erdőgazdálkodás fenntartható gyakorlatának és annak, hogy hazánkban Európa egyik legnagyobb erdőtelepítési és fásítási programja zajlik: két év alatt 44 ezer hektár új erdő telepítésére adtak támogatást. 2010 óta csaknem 45 millió köbméterrel nőtt az élőfakészlet.

 

– Az idei évben csak az állami erdőgazdaságok még 1,3 millió köbméter tűzifa és apríték tervszerű kitermelésére rendelkeznek érvényes engedéllyel. A miniszteri utasítás megerősíti azokat a korábbi intézkedéseket, hogy Magyarország zöldtőkéjét semmiképpen se veszélyeztessük 

 

– szögezte le a tárcavezető.

Előrelépés Hatalmas lépés erdeink védelme felé – kommentálta az agrárminiszter mai bejelentését a WWF Hungary a Facebook-oldalán megjelent posztjában. Szerintük üdvözlendő, hogy az agrárminiszter a tiltakozás hatására miniszteri utasításban írta felül a veszélyhelyzeti fakitermelést ösztönző kormányrendelet egyes intézkedéseit. Fontos előrelépés, hogy az állami erdőkben márciustól – vagyis fészkelési és vegetációs időben – nem alkalmazható a vitatott veszélyhelyzeti kormányrendelet időbeli korlátozásokat megszüntető rendelkezése, valamint az, hogy a miniszteri utasítás a védett és Natura 2000 erdők nagyjából felében visszahozza az őshonos fafajú erdők tarvágásának tilalmát. Szintén előremutató, hogy előtérbe helyezi a fakitermelést az akác főfajú erdőkben. Azt is pozitívumként említi a WWF, hogy a miniszter utasítást adott arra is, hogy a veszélyhelyzeti rendelet számos intézkedését csak akkor lehet alkalmazni, ha a tűzifakeresleti igény indokolttá teszi azt, és szintén fontos, hogy a veszélyhelyzeti kormányrendelet alkalmazhatóságát az erdőgazdálkodó kérelméhez köti. „Az erdeink védelméért folytatott küzdelemnek azonban nincs vége” – fogalmaznak a bejegyzésben. Úgy vélik, hogy továbbra sem egyértelmű, hogy a magánkézben lévő védett és Natura 2000 erdőknek mi lesz a sorsa. Szintén nem világos, hogy az erdőfelújítási kötelezettséggel kapcsolatos szabályozást módosítják-e, vagyis marad-e az ökoszisztémákat pusztító inváziós fajok terjedését elősegítő veszélyhelyzeti rendelkezés.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.