időjárás 1°C Dorottya , Dóra 2023. február 6.
logo

Amit a kalóriaégetésről tudnunk kell, mielőtt belekezdünk

Forrás: CsupaSport
2022.11.30. 08:50 2022.12.01. 14:35
Amit a kalóriaégetésről tudnunk kell, mielőtt belekezdünk

Aki sportolni kezd, nemritkán az motiválja, hogy leadjon a súlyából: a férfiaknak mindez talán kicsit könnyebb, izomtömeget pedig több okból is célszerű építeni – olvasható a CsupaSport cikkében.

Ha az ember fogyni szeretne, akkor minél kevesebb kalóriát próbál bevinni és minél többet elégetni. Mielőtt rátérnénk a kalóriaégetés szempontjából leggazdaságosabb gyakorlatokra, érdemes röviden összefoglalni, mitől is függ, mennyi kalóriát veszíthetünk.

Az izomszövet naponta hét–tíz kalóriát éget el kilogrammonként, a zsírszövet napi kettőt-hármat. 

A CsupaSport cikkéből kiderül, hogy nagyobb izomtömeggel többet égetünk, és ahhoz, hogy még többet égessünk, még több izomra van szükség.

A nemek is befolyásolják a fejlődést az edzés során

A férfiak öt–tíz százalékkal több kalóriát égetnek el, mint a nők, és edzés közben még markánsabb a különbség, nem utolsósorban azért, mert a férfiak izomtömege általában alapból is nagyobb.

A hölgyeknek ugyanakkor több testzsírra van szükségük a mindennapi életben, így kevésbé tudják növelni az izomtömeget.

Minél többet edzünk, egy-egy gyakorlatot annál könnyebben tudunk elvégezni.

Ez jót tesz a motivációnak és persze a testünknek is, de a szervezet idővel alkalmazkodik a feladatokhoz, és azáltal, hogy könnyebben végezzük el őket, kevesebb kalóriát is égetünk. Az edzésrutin megváltoztatása segít a kalóriaégetés fokozásában.

A testsúly csökkentése kezdetben a legkönnyebb 

Azt alighanem mindenki tudja, hogy minél nehezebbek vagyunk, annál több kalóriát veszítünk. A fogyást elkezdeni, a nagyobb súlyból sokat leadni eleinte könnyű, később egyre nehezebbé válik.

A teljes cikk a CsupaSport.hu-n olvasható Milyen edzéstípusokkal lehet legkönnyebben kalóriát égetni? címmel.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.