Az egészséges életmód csökkentheti a dohányzás miatt megnövekedett halálozási kockázatot

Az egészséges életmód segít csökkenteni a dohányzás miatt megnövekedett halálozási kockázatot az egykor dohányzók esetében – derül ki az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet (NCI) tanulmányából.

Forrás: MTI2022. 11. 09. 12:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kohorszvizsgálatban 159 937 korábbi dohányos egészségi állapotát vizsgálták hosszabb időn át. 

A kutatásból kiderült, hogy 27 százalékkal kisebb volt a halálozási kockázat azok számára, akik szigorúan követték a testsúlyra, táplálkozásra és sportra vonatkozó ajánlásokat, szemben azokkal, akik nem. 

Ez az összefüggés a különféle – például szív- és érrendszeri, légúti, illetve daganatos – betegségek esetén is megmutatkozott – írta Maki Inoue-Choi, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatás résztvevőinek életkori átlaga a vizsgálat kezdetén 62,6 év volt. Átlagosan tíz évvel korábban hagytak fel a dohányzással. A kutatók a következő 18,9 évben négy életmódbeli tényezőt követtek nyomon náluk: a testtömeg-indexet (BMI), a táplálkozást a Healthy Eating Index alapján, a testmozgást és az alkoholfogyasztást. Ezeket aztán összehasonlították a résztvevők halálozási kockázatával.

A vizsgálatvezetők úgy találták, hogy heti több mint négy óra sport 17 százalékkal, a BMI alapján normál tartományba tartozó testsúly 14 százalékkal, az egészséges táplálkozás kilenc százalékkal, a túlzott alkoholfogyasztás kerülése pedig négy százalékkal csökkentette a halálozási kockázatot.

Az életmódváltás áldásos hatásai akkor is szignifikánsnak mutatkoztak, ha a résztvevők nem követték betű szerint az ajánlásokat.

A leginkább egészségtudatos egykori dohányosoknál a különféle megbetegedések miatti elhalálozás kockázata is jelentősen csökkent: a szív- és érrendszeri betegségek miatti halál kockázata 28, a daganatos betegségek miatti halál kockázata 24, a légúti betegségek miatti halál kockázata pedig harminc százalékkal alacsonyabb volt náluk.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.