A futócipő mégsem olyan hasznos, mint amilyennek mondják

Tudósok kutatták, hogy a cipő orránál lévő rugalmas ív mennyire egészséges hosszútávon a lábunknak.

Forrás: origo.hu2020. 09. 29. 10:36
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha lenézünk a futócipőnkre, akkor annak az orra valószínűleg felfelé ível egy gumis megoldással. De mire is való ez? Az egyetlen dolog, amit tudunk róla, hogy látszólag kényelmesebbé teszi a járást. A legújabb kutatások szerint azonban ennek pont az ellenkezője az igaz: a futócipő kis részlete hosszú távon kárt okozhat a lábunknak.

A Buffaloi Egyetem tudósai a közelmúltban publikált tanulmányukban bemutatják, hogyan járulhatnak hozzá a lábizmok gyengüléséhez a futócipők orrának gumis ívei az idő múlásával, következésképpen fogékonyabbá téve minket olyan sérülésekre, mint a plantar fasciitis, magyarul talpi bőnye gyulladás.

Csökkentik a lábizmainkkal elvégzendő munkánk mennyiségét, csak egy kicsit minden lépésnél– mondta Nicholas Holowka, a Buffaloi Egyetem antropológusa a Business Insider online portálnak.

Fotó: Pexels

A tanulmány a legfrissebb adatokkal szolgál egy folyamatban lévő vitához arról, hogy a minimalista vagy a támogató modern, cipő a legjobb a lábunknak.

A kutatók szerint minden egyes lépésünket külön részekre lehet bontani: először a sarkunk csapódik a talajhoz, amivel ezután az egész lábunk kapcsolatba lép.

Ahogy haladunk a következő lépés felé, a súlyunkat előre toljuk a lábujjainkra, majd velük lökjük le magunkat újra a talajtól.

Ez utóbbi mozdulathoz meg kell terhelnünk néhány kisebb izmot azoknál az ízületeknél, amelyek lehetővé teszik az energia átadását a lábról a talajra és a vissza.

A futócipő orránál kialakított rugalmas ív csökkenti azt a munkát, amelyet ezeknek az izmoknak el kell végezniük a megfelelő mozgás biztosítása érdekében– állapította meg Holowka és társszerzői, akik erre a következtetésre jutottak, miután azt figyelték meg, hogyan fut 13 ember a futópadon különböző típusú lábbelikben.

Fotó: Pexels

A kísérletben résztvevő önkéntesek között akadt, aki mezítláb rótta a kilométereket, míg a többiek négy, különböző típusú futócipőben sportoltak. A kutatók eközben egy infravörös kamerarendszert és a futópadba épített speciális eszközt használtak annak mérésére, hogy a futók mekkora erőt fejtenek ki az egyes lépésekhez, és mekkora terheléssel kell megbirkóznia a lábujjaknak.

Az eredmények szerint minél inkább felfelé görbültek az önkéntesek lábujjai, annál kevesebb erőre volt szükségük, hogy elrugaszkodjanak a talajtól, tehát az izmaik is kevesebb munkát végeztek.

A kevesebb munka azt jelenti, hogy az izmok nem lesznek annyira kondicionáltak, ami azt is jelenti, hogy nem biztos, hogy képesek megvédeni a láb többi lágy szövetét különböző betegségektől– mutatott rá Holowka. – A gyengébb lábizmok ráadásul nagyobb sérülési kockázatot is jelenthetnek.

Hozzétette: a boltíves és párnázott cipők az 1970-es években váltak népszerűvé, ami evolúciós értelemben nagyon új keletűnek számít. Ezért is futnak versenyt a gyártók a legjobb termékekért, ám tudományos értelemben még rengeteg a kérdés.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.