Az elmúlt 150 év divatját bemutató tárlat nyílik

A tárlaton szereplő tárgyak többsége a The Costume Institute gyűjteményéből származik.

Forrás: MTI2020. 10. 27. 15:41
null
Budapest, 1999. november 14. Manökenek mutatják be Christian Dior és John Galiano párizsi divattervezõk õszi és téli kollekcióját a Gundel Étteremben. MTI Fotó: Sándor Katalin Fotó: Sándor Katalin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt 150 év divatján végig kalauzoló kiállítás nyílik csütörtökön a New York-i Metropolitan Múzeumban (Met), ahol mások mellett Christian Dior, Jean Paul Gaultier, Donna Karan és Vivienne Westwood által tervezett ruhákat vehetnek szemügyre a látogatók.

Az intézmény fennállásának 150. évfordulóját ünneplő About Time: Fashion and Duration elnevezésű tárlat Henri Bergson francia filozófus időelméletét alapul véve mutatja be, hogy a ruhák miként generálnak olyan időbeli asszociációkat, amelyek egybeolvasztják a múltat, a jelent és a jövőt.

A február 7-ig látogatható tárlaton szereplő tárgyak többsége a The Costume Institute gyűjteményéből származik – olvasható az intézmény honlapján.

A ruhák mindegyike fekete színű, hogy jól látható legyen a sziluettek változása, kivéve a kiállítás legvégén, ahol a Viktor & Rolf divatház 2020-as tavaszi-nyári haute couture kollekciójának egy darabja kapott helyett.

Az újrahasznosított szövetdarabokból készült fehér ruha a divat jövőjét – a közösséget, az együttműködést és a fenntarthatóságot – szimbolizálja.

A Met augusztus végén nyitotta meg újra a kapuit a látogatók előtt, miután csaknem hat hónapig zárva volt a koronavírus-járvány miatt.

A múzeumban negyedére korlátozták a megszokott látogatószámot, gyakoribb lett a takarítás és mindenki számára kötelező a maszkviselés, valamint a távolságtartás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.