Az országos és a budapesti melegrekord is megdőlt

Az országos és a budapesti napi melegrekord is megdőlt szerda délután. Az új országos rekord 37,8 Celsius-fok – tájékoztatta az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-t.

Forrás: MTI2021. 06. 23. 22:11
null
Kutya párában hûsöl a kánikulában a budapesti Kossuth Lajos téren Fotó: Mohai Balázs Forrás: MTI/Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mostanáig a június 23-i budapesti melegrekord 36,1 fok volt, amelyet 2002-ben mértek. Ennél fél fokkal melegebb volt szerdán Újpesten, ahol 36,6 fokot regisztráltak.

Az eddigi országos csúcs 37,7 fok volt, amelyet szintén 2002-ben rögzítettek Sopronban. Az előzetes adatok szerint a Békés megyei Dombegyházán és a Hajdú-Bihar megyei Berettyóújfaluban is melegebb volt ennél 0,1 fokkal, így az új országos napi melegrekord 37,8 fok.

A meteorológiai szolgálat korábban azt közölte, szerdára virradó éjszaka a fővárosban már megdőlt a legmagasabb minimum-hőmérséklet napi rekordja is, miután Budapest-Lágymányos állomáson hajnalra csupán 23,8 fokig hűlt a levegő hőmérséklete.

Molnár Anna meteorológus szerdai videójában azt mondta: szerda éjszaka sem várható jelentős felfrissülés, 17–23 fok lesz. Csütörtökön lesz az év eddigi legmelegebb napja, 33–39 fok várható. Várhatóan akkor tetőzik a hőség, de pénteken az északnyugati, szombaton már a keleti tájakra is elér a valamivel hűvösebb levegő.

Kutya párában hűsöl a kánikulában a budapesti Kossuth Lajos téren
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Nyári áramfogyasztási rekordot hozott a kánikula

Új történelmi rekordot ért el Magyarország nyári villamosenergia-fogyasztása kedden, június 22-én a rendszerterhelés elérte a 6660 megawattot (MW), 27,7 Celsius-fokos napi átlaghőmérséklet mellett – közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. az MTI-vel szerdán.

Az eddigi rekord 6633 megawatt volt, ezt 2019-ben június 27-én 23,1 Celsius-fokos napi átlaghőmérséklet mellett regisztrálták.

A nyári csúcsfogyasztás mögött a klimatizálás terjedése áll, a mostani rekord is az esti órákban született, amikor a bevásárlóközpontok, irodaházak mellett, a háztartási klímaberendezések is működtek – tették hozzá.

A Mavir szakértői szerint, miután a kánikula tartósnak ígérkezik, nem zárható ki, hogy a következő napokban újabb áramfogyasztási rekordok születhetnek.

Magyarország mindenkori áramfogyasztási rekordja idén február 12-én volt: 17 óra 45 perc és 18 óra között az országos rendszerterhelés elérte a 7119 megawattot az előző nap kezdődött markáns lehűlés miatt.

Perzselő hőhullám sújtja az Egyesült Államok nyugati részét

Az Egyesült Államok több nyugati államában is hőmérsékleti rekordok dőlnek meg a perzselő hőhullám következtében, amely fokozza a bozót- és erdőtüzek veszélyét és súlyosbítja az életveszélyes aszályhelyzetet – számolt be pénteken az amerikai sajtó.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.