Hibák, melyeket mindenképp kerüljünk el, ha olajban sütünk

Olajban sütni bárki tud. Igaz? Valószínűleg igen. Ám ebben az esetben is, mint az ételkészítés más pontjain, lehetünk figyelmetlenek. Van ugyanis néhány baki, amit sokan elkövetnek, mikor olajban sütnek. Ezeket gyűjtöttük össze – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 03. 17. 13:08
olaj
Ne tegyünk egyszerre túl sok ételt az olajba Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1. hiba: Túl forró az olaj

Imádjuk a kívül ropogós, belül pedig puha krumplit, illetve omlós húst. Ám ahhoz, hogy elérjük a tökéletes állagot, ideális hőmérséklet szükséges. Ez 160 és 190 Celsius-fok között van. Ha ennél forróbb az olaj, akkor az ételünk gyorsan megsül, meg is éghet, miközben belül még nyers vagy akár ki is száradhat.

2. hiba: Túl alacsony az olaj hőmérséklete

Bizony, nemcsak az okoz gondot, ha forró az olaj, de az is, ha „hideg”. Mi történik? Ha nem elég meleg az olaj, akkor az ételünk nem lesz finom ropogós,

a végeredmény egy olajban tocsogós valami lesz.

Mit tehetünk? Beszerezhetünk például egy hőmérőt, vagy beledobhatunk egy kis ételdarabot az olajba, mielőtt az egészet beletennénk. Ha szépen elkezd sülni, akkor jó.

Fontos, hogy forró legyen az olaj
Fotó: Flickr

3. hiba: Nem megfelelő olajat használunk

Az olajban sütésnél felejtsük el az avokádó- és az olívaolajat. Ezeknek az olajoknak a füstpontja alacsony, ráadásul ha bő olajban kívánunk sütni, akkor a pénztárcánk is megsínyli. Válasszunk inkább magasabb füstpontú olajokat, mint a repce- vagy a napraforgóolaj.

4. hiba: Túl sok mindent akarunk egyszerre megsütni

Nagyon fontos, hogy legyen bőven hely a serpenyőnkben, amikor olajban sütünk. Ne akarjunk mindent egyszerre megsütni, elengedhetetlen,

hogy legyen mozgásterük az élelmiszereknek a serpenyőben.

Így lesz ropogós és jól átsült.

Ne tegyünk egyszerre túl sok ételt az olajba
Fotó: Flickr

5. hiba: Túl nagy darabokban hagyjuk az ételt

Ha túl nagy darabokban, túl vastagra hagyjuk például a húst, akkor nemcsak a sütési idő fog növekedni, de az is előfordulhat, hogy nem sül át rendesen. Érdemes kisebb méretűre vágni alapanyagainkat, így csökkentjük a sütési időt és a végeredmény sem lesz ehetetlen.

6. hiba: Nem keverjük össze rendesen a tésztát

Ha a tészta nem megfelelő, bármit is bundáztunk be, nem lesz finom. Alaposan keverjük össze a tésztánkat, legyen csomómentes, az állaga akkor jó, ha kicsit sűrűbb és krémesebb.

7. hiba: Használt olajban sütünk

Ne használjuk fel újra az olajat! Csak tönkretesszük vele az ételünk állagát és ízét, és egyébként sem túl egészséges. A benne maradt ételdarabkák egy idő után tűzveszélyessé válnak. Mindig friss olajat használjunk a sütésnél.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Flickr

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.