I. Ferenc francia király teniszpályáját tárták fel régészek

A Párizshoz közeli Villers-Cotterets hajdani királyi kastélyában a múlt számos fontos emlékét, köztük I. Ferenc teniszpályáját is feltárták.

Forrás: MTI2021. 02. 25. 13:42
null
I. Ferenc francia király (1494 – 1547) Forrás: Wikipedia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia nemzeti régészeti kutatóintézet (INRAP) tudósai 2019 óta dolgoznak a Párizstól mintegy 80 kilométerre fekvő helyszínen.

I. Ferenc itt írta alá 1539-ben a Villers-Cotterets-i rendeletet, amely a latin a francia nyelv kizárólagos használatát írta elő az államigazgatásban és az igazságszolgáltatásban.

A rendeletre emlékezve jövőre Villers-Cotterets lesz a francia nyelv nemzetközi városa. Látogatói üvegborítás alatt megcsodálhatják annak a pályának a maradványait, ahol a mai tenisz ősét (jeu de paume) játszották, amelyet I. Ferenc király és a kor nemes urai nagyra értékeltek.

I. Ferenc francia király (1494 – 1547)
Fotó: Wikipedia

A teniszpálya a kastélyon kívül volt általában, kastélyudvaron belüli elhelyezése „nem igazán jellemző” – magyarázta az APF-nek Aurélie Raffin, a régészek egyike.

A teret, melynek területe kicsit kisebb, mint két teniszpálya, részben egy nézőknek szánt terület vette körül.

„Nagyon ritka, hogy mindezt egy kastélyon belül hozhattuk felszínre” – mondta el Bénédicte Guillot, az INRAP munkatársa egy sajtókonferencián, ahol a 2020 nyarán és 2021 telén folyó ásatások eredményeit mutatták be.

Feltárták egy középkori kastély, a Malmaison alapjait, erre épült I. Ferenc királyi rezidenciája, melyet – a régi vár építőanyagaiból – 1540-re fejeztek be.

Az ásatások, melyek a következő hónapokban folytatódnak, az épület későbbi elemeit, köztük az orléans-i herceg 18. századból származó fürdőszobarendszerét is feltárták. Olyan tárgyak is előkerültek, amelyek a 19. századból maradtak fenn, amikor a kastély koldusok börtöne lett. Az épületben később idősek otthonát alakítottak ki, ma múzeumként működik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.