Meghirdették a Zsolnay Fényfesztivál nemzetközi fényfestőversenyét

A 2021-es pécsi versenyre első körben április 5-ig lehet jelentkezni.

Forrás: MTI2021. 03. 01. 15:51
null
Meghirdették a Zsolnay Fényfesztivál nemzetközi fényfestőversenyét Fotó: Sóki Tamás Forrás: MTI/Sóki Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghirdették hétfőn a pécsi Zsolnay Fényfesztivál nemzetközi fényfestőversenyét, amelyet a tervek szerint július 1. és 4. között megrendezendő programsorozat legnagyobb attrakciójának szánnak a szervezők.

A szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. hétfői közleménye szerint bár a tavalyi Zsolnay Fényfesztivált a koronavírus-járvány miatt nem tudták megtartani eredeti formájában, idén várhatóan visszatér az eddig megszokott, világszínvonalú programsorozat, és ismét lesznek Pécsen látványos, 3D-s fényfestések, utcaművészeti produkciók és az egész belvárost elvarázsoló fényattrakciók.

A pénzdíjas Zsolnay Light Art Fényfestőverseny keretében a világ legjobb fényfestői ezúttal is a pécsi Székesegyházat varázsolhatják el háromdimenziós rövidfilmes alkotásaikkal: az épület homlokzatát, oldalhajóját, tornyait és tetejét is lefedik az alkotók a 3D-s fényvetítésekkel.

A szervezők arra készülnek, hogy akkor rendezik meg hagyományos keretek között a fesztivált, ha ezt az aktuális szabályozások lehetővé teszik. A nagy tömeg elkerülése érdekében a versenyalkotásokat folyamatosan vetíteni fogják, és ha nem lesz lehetőség az eredeti tervük megvalósítására, akkor megvizsgálják az alternatívákat, legyen szó a fesztivál dátumának csúsztatásáról vagy a verseny online térbe költöztetéséről – idézi a közlemény Bleszity Pétert, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetőjét.

Meghirdették a Zsolnay Fényfesztivál nemzetközi fényfestőversenyét
Fotó: MTI/Sóki Tamás

A 2021-es pécsi versenyre első körben április 5-ig lehet jelentkezni, majd az előzsűri két fordulóban választja ki a legjobb 10 alkotást, amelyek bemutatkozhatnak a Zsolnay Fényfesztiválon. A verseny végső zsűrizését egy öttagú, nemzetközi szakmai bizottság látja el.

Mint kiemelték, ez lesz az első év, amikor a vetítési programba bekerülő alkotók pályázatonként automatikusan 1000-1000 eurót kapnak az elkészített alkotásokért, valamint szintén újítás, hogy a hivatalos zsűri csak egyetlen díjat oszt ki. Ezen felül a nézők által legjobbnak tartott alkotást közönségdíjjal jutalmazzák.

A Zsolnay Light Art szakmai partnere, és a verseny házigazdája – a korábbi évekhez hasonlóan – a több mint 20 éves múltra visszatekintő, magyar vizuálisművész-csoport, a Kiégő Izzók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.