Külföldön már slágertermék a magyar vadhús

A hazai fogyasztók bizonytalanok, pedig a honi vadhús kiváló és sokféleképpen elkészíthető.

nagy
2013. 09. 06. 8:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén is vadgasztronómiai fesztivállal köszöntik az őszt a Fejér megyei Soponyán. Az egész napos rendezvény fő attrakciója a főzőverseny, amelyen idén hetven csapat vesz részt – tájékoztatta lapunkat a Vadex Zrt. A vadhúsfeldolgozással is foglalkozó társaság ágazati igazgatója elmondta: a megmérettetés közben számos program, köztük nagyvad- és kisállat-bemutató, trófeakiállítás, lövész-, illetve profi fakitermelő verseny, solymászat és terepjáró-tesztvezetés követi egymást, hogy mindkét nem és minden korosztály megtalálhassa a kedvére való elfoglaltságot. Csehkis Imre kiemelte, a hetedik fesztivál célja sem más, mint az elsőé volt, vagyis a tartalmas családi nap az erdő- és vadgazdálkodás megismertetéséről, továbbá a vadhús népszerűsítéséről szól.

– Az emberek még mindig kissé bizalmatlanok, félnek, nem tudják, hogyan fogjanak hozzá a vadételekhez. Pedig nem nagy ördöngösség egy finom vasárnapi ebéd elkészítése – vélekedett az ágazati igazgató. Szerinte azonban egyre kevesebben zárkóznak el mereven az új ízektől. Ráadásul a tavalyi év végén egy érezhető árcsökkenés is kedvezett a vadhúsnak. A Vadexhez érkező visszajelzések alapján a termékek népszerűsége és keresettsége között nincs mindig átfedés.

– Nyilván népszerű a szarvascomb, de a feleannyiba kerülő vaddisznóragu vagy pörkölthús a keresettebb – összegezte a tapasztalatokat Csehkis Imre, majd hozzátette: ebben a fogyasztói árak mellett az ízlésnek is szerepe van, ugyanis a vaddisznó húsát többen részesítik előnyben a szarvassal és az őzzel szemben. A fentiek alapján nem meglepő, hogy a magyar vadhús zömét egyelőre nem a hazai asztalokon tálalják fel. Becslése szerint a csomagolt áru 75 százaléka az unió más államaiban kel el, s ott igazi slágerterméknek számít. Ennek az az oka, hogy a német, olasz vagy belga vásárlók is tudják: a magyar vadhús – a honi természeti és éghajlati körülményeknek és a tradicionális, jól szervezett vadgazdálkodásnak köszönhetően – kiváló ízeiben, rost- és ásványianyag-tartalmában, külső megjelenésében egyaránt.

A Vadex és az ágazat jövőjéről szólva a szakigazgató kijelentette: a belföldi eladások arányának javítására törekszenek. Ehhez olyan újításokra lehet szükség, mint a konyhakész termékek bevezetése, de a közétkeztetésben is lenne helye a vadhúsnak. – A helyi, kisebb közösségeket kiszolgáló vállalkozások étlapján kényelmesen elférne a vaddisznóból készült pörkölt éppúgy, mint a különféle raguk – mondta Csehkis Imre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.